'Belichting moet productie met 20% omhoog brengen'

14-11-2017    09:22   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Komkommerteler Dion van Mullekom maakte vorig jaar de overstap van de traditionele teelt naar de hogedraadteelt. Een goede zet, volgens de ondernemer; de productkwaliteit verbeterde fors. Om het rendement verder te optimaliseren, gaat Van Mullekom vanaf komend seizoen werken met belichting.

Multigrow Grashoek B.V., het bedrijf van Dion en Rosalie van Mullekom, was jarenlang geënt op de traditionele komkommerteelt in combinatie met een herfstteelt tomaten. Afgelopen seizoen stapte Van Mullekom over naar de hogedraadteelt, met als doel de productie en productkwaliteit naar een hoger plan te tillen. “Dat is gelukt: 99,9 procent van onze komkommers was afgelopen seizoen van de hoogste kwaliteit. Daarnaast was de productkwaliteit constanter”, zegt de Limburgse teler, die een bedrijf heeft van 5,75 hectare en zijn product afzet via afzetvereniging Kompany.

Vanwege deze positieve ervaringen is het volgens Van Mullekom tijd voor de volgende stap: assimilatiebelichting. Op dit moment worden op het bedrijf, waar deze week de laatste komkommers van dit seizoen worden geoogst, SON-T lampen opgehangen met een vermogen van 7300 lux. “Belichting is nog geen gemeengoed in de komkommerteelt, en alleen mogelijk in de hogedraadteelt.”

Met de investering wil Van Mullekom zijn seizoen oprekken en de productie verder opkrikken. “We verwachten in week vier te kunnen starten en tot begin december te kunnen oogsten. In totaal winnen we hiermee een week of zes aan productie. Ook kunnen we vanaf het begin meer kilo’s en stuks snijden. Ik schat dat de productie gemiddeld genomen met twintig procent omhoog zal gaan.”

De teler heeft nog meer plannen voor de komende jaren. Zo wil Van Mullekom investeren in ledlampen voor tussen zijn planten, inzetten op robotisering van oogst en gewashandelingen en CO2 uit de buitenlucht gaan halen voor de voeding van zijn planten. “Ook ligt de focus op nieuwe rassen, die arbeidsvriendelijk zijn en zich kenmerken door een hoge productie, een goede kwaliteit en een hoge ziekteresistentie.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

WOW!!!!!

Dat is het nieuwe thema van het Varend Corso. De deelnemers van het Varend Corso Westland weten de toeschouwers elk jaar te verwonderen met...