Europa wil nieuwe regels plantaardig materiaal

Europa wil nieuwe regels plantaardig materiaal

De Europese Commissie wil de huidige EU-richtlijnen voor de registratie van rassen en het in de handel brengen van zaden en jonge planten samenvoegen in één wet. In het wetsvoorstel (PRM) worden naast regels voor handel ook regels gesteld voor productie en voor import van zaden en jonge planten.

De sierteelt is hiervan uitgesloten. Verder wordt er meer ruimte gemaakt voor ‘instandhoudingsrassen’, de amateurmarkt en uitwisseling van geproduceerd materiaal tussen telers onderling. Daarbij wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de duurzaamheidsdoelen van de Green Deal. Glastuinbouw Nederland benadrukt dat dergelijke regelgeving de kwaliteit, identiteit en plantgezondheid van zaden en jonge planten moet borgen. Op 24 april 2024 heeft het Europees Parlement ingestemd met wetsvoorstel van de Commissie. Wel heeft het Parlement een aantal fundamentele wijzigingen gedaan, die de kwaliteit, identiteit en gezondheid van zaden en jonge planten verder op de tocht zetten.

Duurzaamheidstoetsen beperkt soortendiversiteit
Voor landbouwgewassen is het cultuur- en gebruikswaarde onderzoek (CGO) al onderdeel van rassenregistratie. Het is een vergelijkend onderzoek dat de prestatie van rassen onderling vergelijkt onder gelijke omstandigheden. Het geeft telers actueel inzicht in de beste rassen die verkrijgbaar zijn voor hun teelt. De Commissie stelt nu voor om duurzaamheidsaspecten mee te gaan nemen in dit onderzoek en om dit onderzoek (VSCU) ook verplicht te stellen voor groenten en fruit.

Lees hier meer

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v