Wereldwijde CO2-uitstoot stabiel

28-09-2017    09:51   |    NU.nl

De wereldwijde CO2-uitstoot bleef vorig jaar, net als in 2015, stabiel. Daarvoor was sprake van een jarenlange stijging van de uitstoot van het schadelijke broeikasgas. Dat de CO2-uitstoot stabiel bleef is toe te schrijven aan een lager gebruik van kolen voor de opwekking van elektriciteit en door de groei van het aandeel hernieuwbare elektriciteit, zoals zonne -en windenergie.

Dat blijkt uit een een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De wereldwijde uitstoot van alle broeikasgassen samen groeide in 2016 wel met 0,5 procent. Dat komt volgens het planbureau vooral door een hogere uitstoot van andere broeikasgassen dan CO2, zoals methaan en lachgas. Vooral methaan heeft een flink aandeel in de totale uitstoot. Het wordt vooral veroorzaakt door de productie van fossiele brandstoffen, vee en de rijstproductie.

De vijf landen met de hoogste uitstoot van broeikasgassen zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Japan en India. Toch liet alleen laatstgenoemde vorig jaar een forse groei zien, met bijna 5 procent. In Rusland en de Verenigde staten werd rond de 2 procent minder schadelijke broeikasgassen uitgestoten. Ook in Japan (min 1,3 procent) was sprake van een daling. China en Europa bleven volgens het PBL min of meer stabiel.

Nederland
Het PBL-rapport geeft geen specifieke cijfers over Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder deze maand bekend dat de uitstoot van broeikasgassen in ons land vorig jaar 1 procent hoger lag dan in 2015. De stijging kwam voor rekening van de chemische industrie, waar meer bedrijvigheid was, en het toenemende verbruik van aardgas voor de verwarming van woningen en kantoren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Missie naar de VAE

Dutch Greenhouse Delta wijst via Twitter op de economische missie die van zondag 12 t/m donderdag 16 januari...

Instagram: Truckspray

Steenks Service heeft een nieuwe spraytrolley met 200 liter-tank in ontwikkeling. Niet om te gebruiken in de...