BEST-kas laat goede resultaten zien

BEST-kas laat goede resultaten zien

De BEST-kas bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, die gedekt is met noppenfolie, kende in 2020 twee teelten: in het voorjaar framboos en in het najaar braam. Het doel om met beperkt verbruik van CO2 en energie een goede productie te halen is bereikt. Daarnaast laten de op 1 februari 2021 geplante gele courgettes laten de eerste bloei al weer zien.

In het voor- en najaar, met respectievelijk het ras Diamond Jubilee (framboos) en Loch Tay (braam), zijn vorig jaar twee teelten uitgevoerd in de BEST-kas. Dit is een multi-tunnel kas gedekt met noppenfolie en speciaal ontworpen voor teelten met beperkte warmtevraag om ook voor deze teelten te verkennen hoe tot een klimaatneutrale teelt te komen. Uitgangspunten zijn ook dat productie het liefst nog stijgt en de productkwaliteit minimaal behouden blijft. Daarmee kwam twee jaar telen met houtig kleinfruit in deze kas tot een einde, tijd om de balans op te maken.

Mooie prestatie
De voorjaarsteelt is 9 januari 2020 geplant met 2 canes per pot om tot een cane dichtheid van 2.16 canes/m2 te komen. Rond 1 april zijn de eerste vruchten geoogst en in de laatste week juni de laatste. Door de mooie omstandigheden was dit een langgerekte teelt en de teller stopt bij krap 4.4 kg/m2 klasse 1 met een gemiddeld vruchtgewicht van 5.2 gram/stuk. Klasse 2 is er 260 gram/m2 geoogst. Gepland was een oogstperiode van 9 weken terwijl er uiteindelijk een kleine 13 weken is geoogst. Al met al prima resultaten. Daarbij is er in totaal nog geen 4 m3/m2 aan gas gebruikt en is er in totaal 7.1 kg CO2 per m2 gedoseerd. Waarvan 4.5 kg/m2 CO2 extern moest worden aangekocht.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v