Bezoekers uit de hele wereld naar Rijk Zwaan

11-07-2018    09:28   |    Goedemorgen

Nieuwe KnoxTM en Salonova slarassen, innovatieve Crystal Lettuce voor de hydroponics-teelt en de knolselderij-bitterbal: het is slechts een greep uit de hoogtepunten van de demoweken van Rijk Zwaan.

Zo’n 300 telers, plantenkwekers, groenteverwerkers, groothandelaren en retailers vanuit alle werelddelen bezochten tussen 18 juni en 11 juli Fijnaart.

Het proefveld met vollegrondsgroente stond er picobello bij. Daardoor konden de bezoekers honderden rassen van vijftien gewassen goed beoordelen. Voor slarassen met Knox en Knox Core, de eigenschap die verkleuring na het snijden vertraagt, was veel belangstelling.

Arno van Oers, proefveldcoördinator: “Bezoekers konden het verschil met eigen ogen zien als ik twee kroppen sla zonder én met deze eigenschap oogstte. Na een uur was de ene pit licht verkleurd, terwijl de pit van het Knox Core-ras nog helemaal wit was."

Hydroponics

Voor Crystal Lettuce, een innovatief slatype, hadden telers en groenteverwerkers interesse. Lalique RZ is het eerste commerciële ras. "Het smaakt heerlijk en heeft robuust, dik, krullend blad. Dat maakt verwerking op broodjes makkelijk. Het ras is bijzonder geschikt voor hydroponics-teelt en in plant factories," vertelt Van Oers.

Groenteverwerkers lieten zich bijpraten over het brede aanbod in spinazie. Rijk Zwaan biedt voor elke markt, regio en toepassing andere types. Ook de innovatieve lijn rucolarassen met de naam Rocketeerz, broccoli Larsson RZ en bloemkoolras Ormonde RZ vielen in de smaak.  

Snackgroente proeven

Dat geldt ook zeker voor de knolselderij-bitterbal, die Rijk Zwaan liet testen tijdens de demo. Van Oers: "Met deze vegetarische bitterbal zijn we vier jaar bezig geweest. Bezoekers vonden hem verrassend lekker. Het is een interessante nieuwe toepassing voor deze gezonde groente."

Internationaal gezelschap

Rijk Zwaan-medewerkers leidden alle bezoekers persoonlijk rond. Die kwamen van over de hele wereld, onder meer uit Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Engeland, maar ook Japan, Hongkong, Argentinië, Brazilië, Zambia en Zuid-Afrika. "Wij kijken terug op een geslaagde demo. In het najaar - week 38 tot en met 43 - houden we hier onze volgende demo, waarbij we eveneens rassen tonen die meer dan honderd groeidagen hebben. We verwelkomen dan opnieuw belangstellenden uit binnen- en buitenland," besluit Van Oers.  


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nunhems zaden genomineerd

Het Limburgse bedrijf Nunhems zaden is genomineerd voor de titel Ondernemer van het Jaar, een initiatief van dagblad De Limburger.

VIDEO: Tuinen Bij: SonGrow

Elke week gaat TuinbouwTV langs bij een teler om te vragen naar hoe het loopt en wat er speelt in het bedrijf. Deze keer waren we op visite...