Blog: 1 meter 50 is ook een LUXE

Blog: 1 meter 50 is ook een LUXE

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Wij hebben een nieuw woord; de 'éénmetervijftigsamenleving'. Op één of andere wijze is het voor ons in het corona-geweld veiliger om enige afstand van elkaar te houden. Wel een beetje lastig maar ok het is te doen, wel onder een paar randvoorwaarden. Je moet een redelijk ruim huis hebben, niet al te veel kinderen en het liefst ook nog een tuin. Ook graag allemaal een eigen laptop en werkplek om de lessen te kunnen volgen en te vergaderen. Nu is dat niet iedereen gegeven. Een alleenstaande ouder met 2 of 3 kindertjes kan zich dit alles niet veroorloven. Hetzelfde geldt voor vele Nederlanders die van het minimum, soms minder, rond moeten komen en op een krappe bovenwoning zonder balkon wonen. Moeder heeft de laptop nodig om te werken, de kinderen ook om de lessen te volgen. Ze moet de kinderen lesgeven en we hebben inmiddels wel ontdekt dat lesgeven ook een vak is wat niet een ieder gegeven is. Hoe krijgen wij dit allemaal voor elkaar. Hoe houden wij 'Vrede op aarde'?

Maar wat te denken van mensen die met hele gezinnen in tenten of kleine golfplaten hutjes wonen, dicht op elkaar gepakt. Veel kinderen, opa en oma wonen er ook nog bij in. De buren zitten op 1 meter afstand, nauwe straatjes, geen schoon drinkwater, nauwelijks sanitair, geen elektra, geen gezondheidszorg, geen eigen vervoer dus altijd in volgepakt openbaar vervoer. Het virus verheugt zich reeds op het luilekkerland van deze opeengepakte menigte. In deze landen hebben ze geen sociale voorzieningen voor het individu of bedrijven. Overheden staan volslagen machteloos en kunnen het niet aan. Corona maakt mensen werkloos, dus thuis rond hangen, overdag is het vaak rond de 40 graden, dan blijf je zeker niet binnen zitten, geen inkomen, geen eten, dus uiteindelijk dreigt er een enorm drama. Nu lijkt dat voor ons een ver van mijn bed show, maar dat is niet zo. Het virus houdt nergens rekening met grenzen en reist met de snelheid van onszelf in onze vliegtuigen. De landen waar zich dit afspeelt produceren veel van hetgeen wij in onze Westerse wereld nodig hebben (onderdelen, textiel, grondstoffen voor medicijnen, medicijnen zelf etc). En het zijn ook de groeimarkten waar wij in de nabije toekomst onze handel weer willen afzetten. Het NIET helpen bestrijden van corona buiten onze eigen Westerse wereld komt straks uiteindelijk als een boemerang terug. Mensen vliegen straks weer heen en weer en inmiddels weten we toch wel hoe snel een virus zich verspreidt.

Corona heeft onze wereld veranderd en genadeloos blootgelegd wat wij niet goed geregeld hebben. De vraag is of wij dit willen of kunnen inzien en bereid zijn de zaken volslagen anders aan te pakken. Het wordt dan anders in onze nieuwe jaartelling in jaar 1 na C(orona). Een 'bloedbad of vrede op aarde'? Wij hebben het zelf in de hand!


Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v