Blog: Arbeidsmarkt in (on)balans

04-06-2019    09:03   |    Goedemorgen

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Strating schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Arbeidsmarkt in balans. Dat is al weer de derde wet op rij. Het begon met de Wet Flex en zekerheid. Toen flexibiliteit op de arbeidsmarkt in het kabinet van VVD en PvdA uit de gratie raakte werd die opgevolgd door de Wet Werk en zekerheid. Die wet, die van meet af aan veel kritiek kreeg, wordt nu dus weer opgevolgd door de Wet Arbeidsmarkt in balans. De onmacht van politici om de arbeidsmarkt naar hun hand te zetten druipt daar natuurlijk van af.

En dat is misschien maar goed ook. De arbeidsmarkt is een markt, waar vraag en aanbod van arbeid en medewerkers voortdurend naar een (nieuw) evenwicht zoeken. En dat ook vinden, mits de marktwerking niet voortdurend door allerlei wetgeving wordt verstoord. Vaste en flexibele arbeidsrelaties, dienstverbanden en ZZP’ers, ze bestaan op de arbeidsmarkt naast elkaar. En hebben allemaal voor- en nadelen, voor zowel werkgevers als werkenden. Soms zal de voorkeur naar het één uitgaan, dan weer naar het ander.

Ik raad u als ondernemers aan om u niet te veel aan te trekken van alle pogingen van politici om de arbeidsmarkt met wetgeving te beïnvloeden. Zoek de juiste medewerker bij het juiste werk. En bezie welke arbeidsrelatie daar het best bij past. Misschien kunt u het beste van beide wel combineren. Door te starten met een tijdelijk dienstverband en dat bij wederzijdse tevredenheid om te zetten in een dienstverband voor onbepaalde tijd. Met afspraken over flexibele werktijden die afgestemd worden op de beschikbaarheid van werk.

Maar misschien wil de medewerker het werk bij u wel met andere activiteiten combineren. Uit een onderzoek bij een gemeente bleken veel meer ambtenaren dan verwacht naast hun werk voor de gemeente, al dan niet als zelfstandige, ook nog een andere activiteit te hebben, die daar prima mee gecombineerd kon worden. Kortom: zoek, samen met uw medewerkers, zélf de juiste balans van flexibiliteit en zekerheid op die past bij de aard van uw onderneming en bij de wensen van uw medewerkers.


Reacties (1)

Jan v.d. Ende at 03.06.2019

Door alle wetten, wordt de eigen invulling passend bij het bedrijf en flexibiliteit dusdanig beperkt dat er niet veel meer van overblijft. Dus er niet teveel van aantrekken hoe de politici de arbeidsmarkt proberen te beïnvloeden, gaat in deze niet echt op, is mijn mening.
Maar inderdaad is de arbeidsmarkt een markt met vraag en aanbod. Dat ben ik zeker met u eens!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws