Blog: 'Bundel krachten voor duurzame veredeling'

19-04-2018    09:19   |    Eric Flinterman

Een weblog van Eric Flinterman, sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Er wordt keihard gewerkt in de sector om duurzamer te werken. Efficiëntere belichting, biologische gewasbescherming, gezuiverd drainwater… Maar ondanks alle inspanningen gaat de verduurzaming niet snel genoeg.

Cocktail van problemen
De vraag naar duurzame bloemen en planten groeit harder dan het aanbod. Afnemers stellen vaker strengere eisen die niet altijd aansluiten bij de MPS-certificering. Ook vanuit de teelt gezien zijn er problemen. De kosten van gewasbescherming rijzen bij een aantal teelten de pan uit. Bepaalde plagen hebben we onvoldoende onder controle waardoor de betrouwbaarheid van leveren in gevaar komt. Dat maakt het tot een gevaarlijke cocktail!

Kunnen we daar nog meer aan doen dan we nu al doen?
De Amsterdam Green Campus en de provincies Noord- en Zuid-Holland hebben het initiatief genomen om tot een “Next Level Sierteeltveredeling” te komen. Zij hebben een uitgewerkt plan om veredelaars pre-competitief te laten samenwerken en zo veel sneller tot weerbare gewassen te komen. In de groenteveredeling is dit in het verleden ook gebeurd en gebeurt dat nog steeds met veel ingebouwde resistenties tot gevolg.

Samen genetische eigenschappen in kaart brengen
Simpel gezegd komt het erop neer dat door in de voorfase van marktrijpe rassen wordt samengewerkt om de genetische weerbare eigenschappen van betreffende veredelaars in kaart te brengen. Vervolgens kunnen de deelnemende veredelaars deze kennis gebruiken om commerciële rassen te ontwikkelen buiten dit samenwerkingsverband. Deze werkwijze geeft een enorme versnelling en voor kleinere gewassen meer kansen om mee te kunnen met de verduurzaming.

Hier is natuurlijk veel geld voor nodig, maar als er voldoende draagkracht is in de sector, wil de overheid hier zeker aan bijdragen. Met 50 miljoen is er al veel mogelijk. Dit is een schijntje als je het afzet tegen de 8,5 miljard aan toegevoegde waarde van de Nederlandse sierteelt.

Ga als teler het gesprek gaan met uw veredelaar(s). Stimuleren hen om hieraan mee te werken. U heeft immers een grote behoefte aan weerbare rassen.

Samenwerken, daar zijn we groot mee geworden, weet u nog!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Koppert Cress scoort op Horecava

Het gerecht van Koppert Cress en Gro tijdens het FSIN Brunchcongres 2019 viel in de smaak. Hun gezamenlijke inzending, de gegrilde flatbread...

App biedt gewasadvies op afstand

De Duitse AgTech start-up Farmee werkt samen met het adviesbureau Delphy om telers op afstand te ondersteunen met advies. Samen lanceerden...

Han de Groot wordt directeur VPN

VPN maakt als belangenbehartiger van de potgrond- en substraatsector een professionaliseringsslag door. Dat gaat nu een stap verder met de...