Blog: Domino of het Biden-effect?

18-11-2020    10:43   |    Bart Sosef

Een weblog van Bart Sosef. Hij is directeur van gewasbeschermingsspecialist Biobest Nederland. Bart schrijft de weblog exclusief voor Goedemorgen.

De actualiteit in een Blog als deze opzoeken is gevaarlijk, voor je het weet is de boodschap achterhaald door het nieuws van gisteren. Desondanks is er een dynamiek in de internationale politiek die een flinke impact kan hebben op onze tuinbouwsector per 1 januari 2020. Het lijkt wel een dominospel...

Aanleiding is de verkiezing van Joe Biden tot President-Elect en daarmee winnaar ten koste van mr. Trump. Biden; van Ierse afkomst en democraat kijkt compleet anders naar de UK dan mr. Trump. Die laatste ziet graag een verzwakte EU en een willig UK om een extra afzetmarkt te ceëeren. Biden heeft een voorkeur voor een krachtige EU als partner en wil het vredesakkoord over Noord-Ierland, wat zo zwaar is bevochten niet in de waagschaal stellen. Dat betekent een andere, meer traditionele wind vanuit het Witte Huis en dit heeft Biden al ruim voor de presidentsverkiezingen duidelijk gemaakt. Boris Johnson heeft dit goed begrepen en gewacht met een duidelijk stap richting Deal of No deal tot na deze verkiezingen. Als je ruzie gaat maken bij de één (lees; EU) moet je tenslotte wel kunnen uithuilen bij de ander (lees; US). So far voor de gewenste soevereiniteit van de UK, maar dit even terzijde.

Wat gebeurt er binnen één week nadat duidelijk werd dat Biden de winnaar werd? In twee dagen tijd zijn enkele key spelers van de Vote Leave campagne, inclusief goeroe Dominic Cummings terzijde geschoven. Vervolgens moet Johnson flink lijken en “hard to get” spelen, maar heeft nu wel de handen vrij om zonder tegenspraak in kleine kring een draai te maken richting een Brexit deal. Althans; dat is mijn verwachting. Dat zou vervolgens moeten inhouden dat al te rigoreuze blokkades in Calais, Hoek van Holland of Kent achterwege zouden kunnen blijven en zowel groente als bloemen hun weg kunnen vinden naar de afnemers. Zo beschouwd zou een verkiezingsuitslag al meteen een sterk gevolg kunnen hebben. Ik hoop daarop en ik denk de meeste tuinbouwondernemers met mij. We gaan het zien!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws