Blog: Griekse kersen

08-07-2020    10:24   |    Joost Joling

Een weblog van Joost Joling. Hij is Technisch Commercieel Manager NL bij Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep. Joost schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

We zagen het afgelopen weken in de supermarkten gebeuren. De Betuwe hangt vol met kwalitatief goede kersen, maar verschillende supermarkten hebben de kersen in een actie met jawel... kersen uit het buitenland. Griekenland en Turkije om maar eens een paar landen te noemen. Eigenlijk is dit toch raar? Op LinkedIn zag ik ook hele discussies hierover ontstaan. Waarom van ver halen, terwijl ze om de hoek te koop zijn? Ook in het kader van duurzaamheid wekt dit allerlei vragen op.

We hebben het nu over kersen, maar het geldt voor veel producten. Niet alleen fruit, maar ook bij planten, groenten of zuivel speelt het. Waarom van ver halen terwijl het uit eigen land kan komen? Kijken we als voorbeeld naar de aardappelboeren die niet van hun aardappelen af kunnen komen, maar er toch aardappelen vanuit Israël worden ingevoerd. Het kan toch niet? We hebben allemaal wel gezien dat er door een boze boerin aardappelen werden gestort bij een distributiecentrum van een supermarkt. Hoezo geen aardappelen uit Nederland, hier heb je ze!

Een consument is zich steeds vaker bewust van de herkomst en duurzaamheid. Een prijs speelt dan minder een rol. Kijk maar eens bij onze oosterburen, een supermarkt kiest daar echt voor een regionaal product. Sla je daar een folder open, dan zie je dat ‘heimat’ Duitsland en dan het liefst lokaal/regionaal gepromoot wordt. Dat zou hier in Nederland toch ook moeten kunnen? Onze boeren en tuinders moeten aan strenge eisen voldoen op het gebied van duurzaamheid en loopt hiermee wereldwijd voorop. Kies daarom bewust!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws