Blog: Grond die zichzelf water geeft

23-12-2020    11:07   |    Rudi Riemens

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Een mooi passend cadeau in deze COVID-pandemie is een plant opgesloten in zijn eigen bubbel. Bijvoorbeeld Pikaplant heeft hier een prachtig product voor ontwikkeld. Binnenin een glazen pot is een gesloten ecosysteem gevormd waarin een kamerplant al het water recyclet, zodat je hem nooit water hoeft te geven. Geen gevaar voor bedreigingen van buitenaf zoals besmettelijke virussen. Hoe er toch mooie dingen kunnen groeien als je vastzit in je eigen biotoop.

 

Water uit de lucht
Technici bij de Universiteit van Texas kwamen vorige maand met inspirerend nieuws naar buiten. Ze hebben een nieuw type grond ontwikkeld dat ’s nachts water uit de lucht kan onttrekken en dit dan overdag door kan geven aan planten. Hiervoor is geen afgesloten ruimte nodig, het kan gewoon in de open lucht. Zij hebben een speciaal soort, super absorberende gel ontwikkeld. De gel trekt bij lage temperatuur ’s avonds vocht uit de lucht en slaat die op. Als de zon overdag de grond weer opwarmt tot boven een bepaalde temperatuur, activeert dit de gel om het opgeslagen vocht in de grond vrij te geven.Enorme potentie
De grote crux bij deze super gel is de temperatuurafhankelijke omschakeling tussen vocht opnemen en weer vrijgeven. Hierdoor schuilt er veel potentie in deze uitvinding. Niet alleen maakt het opeens landbouw mogelijk in gebieden waar dat nu nog niet mogelijk is. Maar zoals de uitvinders aangeven, het is waarschijnlijk zelfs mogelijk om hiermee in de toekomst drinkwater uit de lucht te gaan oogsten.

De techniek zal ongetwijfeld nog verder moeten worden getest en geperfectioneerd, maar nu water op steeds meer plekken een schaars goed wordt, is een innovatie als deze hoopgevend.

2020 was een pittig jaar voor iedereen, maar als het verleden ons iets geleerd heeft dan is het toch wel hoe ongelooflijk creatief de mens keer op keer is. Dus bij deze wil ik jullie allemaal een innovatief 2021 toewensen met veel mooie uitvindingen!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...