Blog: Hoe "normaal" is "normaal"?

Blog: Hoe normaal is normaal?

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Een column schrijven aan het eind van het jaar betekent toch even terugkijken op het afgelopen jaar en vervolgens genieten van de feestdagen met allen die je lief zijn. Maar was het maar zo'n feest.
Een terugblik op 2020 is niet eenvoudig, er is zoveel gebeurd. Maar over corona wil ik het eigenlijk niet eens hebben. Behalve dat we er nog niet vanaf zijn en er wellicht nog een paar verrassende virussen in de pipeline zitten. Waar komen deze virussen vandaan? Hebben we er iets van geleerd? Ik waag het te betwijfelen, want wij willen weer gauw terug naar "normaal".

Mijn zorg is echter hoe "normaal" is hetgeen wij als "normaal" beschouwen?

Is het "normaal" dat ons land gerund wordt als een BV. Zakelijk, ieder voor zich en de markt moet zijn werk doen. Is het "normaal" dat wij in ons land niet voldoende IC bedden hebben en onze buren ons te hulp schieten? Is het "normaal" dat in ons land de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden? Is het "normaal" dat de zorg op alle fronten uitgekleed is?  Minder ziekenhuis- en IC-bedden, bejaardentehuizen zijn al helemaal verdwenen, wachtlijsten bij de GGZ en Jeugdzorg. En over de rampen bij de Belastingdienst nog maar te zwijgen. Diep en diep triest. Is het "normaal" dat de rechter er aan te pas moet komen om onze regering te dwingen zich aan haar eigen wetgeving en afspraken te houden? Is het "normaal" dat de sociale advocatuur helemaal uitgekleed wordt? Is het "normaal" dat een oude olifant mag blijven en vluchtelingen naar onveilige landen worden teruggestuurd en 100 kindertjes niet mogen komen? Is het "normaal" dat wij jonge mensen die graag willen studeren, de toekomst van ons land, laten starten met een enorme studieschuld? Met deze studieschuld is het lastig een hypotheek te krijgen (als je al een vast contract krijgt) en op de huurmarkt is er helemaal niets te vinden en word je er na 1 of 2 jaar weer uitgezet. Is het "normaal" dat er steeds meer daklozen bijkomen in Nederland. Marktwerking op een heleboel punten die mij pijn doen. Ik vind dit NIET normaal!

Is het "normaal" dat ca 20-25% van het kiezersvolk haar vertrouwen in ons democratische systeem verloren heeft? Is het "normaal" dat zij kiezen voor de zogenaamde "sterke mannen" met dictatoriale trekjes? Over racisme en bruinhemden wil ik het al helemaal niet hebben.

Marktwerking heeft tot nu toe altijd geleid tot meer managers, meer salariskosten, meer administratie en minder kwaliteit en toch weer wachtlijsten. Alles wordt uitgedrukt in euro's met behulp van het beroemde BNP (bruto nationaal product=hetgeen wij met z'n allen verdienen). Maar er is zoveel van waarde, waar wij geen prijskaartje aan durven hangen. Bijvoorbeeld de waarde van gezondheid, onderwijs, waarde van ons milieu, natuur, de waarde van onze lucht, de waarde van biodiversiteit en levende bomen. Wij hangen er wel een kostprijskaartje aan, maar wat is het ons waard?             

Verschraling op vele fronten! Ik vrees dat velen van ons door al dat corona-gedoe dit alles alweer een beetje vergeten zijn. Als vakidioot volg ik al jaren alle tv-commercials en wat mij opviel is dat sinds zondag 6 december alle retailers sterk inzetten op zeer emotionele reclame. Het samenzijn, voor elkaar zorgen, naar elkaar omkijken in een warme huiselijke sfeer. Ik hoop en gun u allen dat deze reclames nu eens eindelijk waarheid worden in een mooi nieuw jaar en in het nieuwe "normaal".

Fijne dagen en al het goede gewenst voor het nieuwe jaar!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v