Blog: Invloed op het weer?

23-05-2019    08:39   |    Goedemorgen

Een weblog van Joost Joling. Hij is hoofd Bemiddelingsbureau Planten bij sierteeltmarktplaats Plantion. Joling schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Bij een rondgang bij diverse tuincentra met de vraag hoe de handel loopt, kreeg ik als antwoord dat het goed door loopt, maar dat er toch ook nog wel veel van de aankomende weken afhangt. Er moet ook nog wel wat gebeuren is het antwoord. Pinksteren is laat dit jaar en dat is een voordeel.

Kijk bij jezelf maar eens in je omgeving.  Veel consumenten moeten planten nog gaan inkopen. We hebben nog niet veel buiten kunnen zitten. Elk jaar is weer anders. Vorig jaar zaten we al in de warme periode en het bleef warm. Nu is het tot nu toe nog vrij koud en wisselvallig geweest. Het weer is een hele belangrijke factor voor het succes in de verkoop. En daar hebben we nu eenmaal geen invloed op. Maar waar hebben we dan wel invloed op?

Laten we nu een viool als voorbeeld nemen. De afgelopen jaren is namelijk gebleken dat de verkoop als ‘voorjaarsviool’ elk jaar te wensen overlaat. In de vrij korte verkoopperiode in het voorjaar is het qua weer vaak te wisselvallig. Vaak zit erin deze periode een goede en een mindere periode qua verkoop. Moeten we de verkoop van de viool in de herfst juist dan niet promoten? Is het bekend bij een consument dat een viool prima winterhard is? En zou je zo uiteindelijk niet meer kunnen verkopen? Een kweker zou dan kunnen besluiten om zijn teeltplan hierop aan te passen en kan dan bijvoorbeeld een extra rondje perkgoed in het voorjaar opzetten.

Om op deze manier eens naar de verkoop van producten te kijken ga je toch kritisch kijken naar de periode waarin producten worden verkocht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws