Jungle Talks 2... Costa Rica!

18-06-2020    09:15   |    Goedemorgen

Vanmiddag om 16.00 uur is alweer de vijfde aflevering van 'Jungle Talks 2...' op Paprika Tasty Radio. Nadat we de tuinbouw in Mexico, Zuid Afrika, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten voorbij hebben laten komen, ligt de focus nu op Costa Rica.

Vorig jaar werd dit natuurlijke paradijs door de VN uitgeroepen tot ’’het groenste land ter wereld’’. Wie beter dan de Nederlandse Ambasssadeur zelf, Peter Derrek Hof, kan vertellen waarom dat zo is en hoe Costa Rica het voor elkaar heeft gekregen om zo’n fantastisch imago op te bouwen.

Imago
Daar ligt een mooie parallel (of beter: tegenstelling) met de Nederlandse tuinbouw. Costa Rica doet als land veel dingen goed maar er zijn nog vele verbeterpunten. Het positieve wat te vertellen valt over Costa Rica (al 70 jaar geen leger, overweldigende natuur, ruim 30% van het oppervlak is Nationaal Park, het land wordt voor 100% voorzien van duurzaam opgewekte energie, etc.) prevaleert altijd boven dat wat anders kan en moet.

In de Nederlandse tuinbouw gebruiken we biologie voor bestuiving en gewasbescherming, recirculeren we bijna elke druppel water en meststoffen die niet door de plant gebruikt worden en wordt duurzame opgewekte energie (geo, wind, zon) steeds meer de norm. Hoe kan het dan dat ons imago zo achter blijft bij een land als Costa Rica? Wat kunnen we leren van elkaar?

Gasten
Folkert Hoekstra runde voorheen Van der Velden Handelskwekerijen Costa Rica en is momenteel de manager van Foremost Latin America. Gidus Hopmans is Area Manager Latijns Amerika voor Dümmen Orange en daarna zelf producent van (beworteld) uitgangsmateriaal voor lokale potplantentelers en als laatste, Arno van der Maden, vanuit Costa Rica actief in Latijns Amerika op het gebied van certificeringen en voor RVO/CBI werkt aan  exportontwikkeling en tevens importeert en distribueert voor diverse tuinbouwtoeleveranciers zoals Klasmann – Deilmann. Maar daar houdt het niet mee op. We verwelkomen ook nog John Grootscholten, directeur van JoGrow en voorzitter van Decorum Plants.

Ed Smit, de presentator van Jungle Talks, speelt aanstaande donderdag een thuiswedstrijd aangezien hij zelf alweer 18 jaar in Costa Rica woont. Radio luisteren kan door in te tunen op www.paprikatastyradio.nl maar je kunt ook meekijken door hier in te loggen op het webinar. Jouw vragen kunnen dus tijdens de uitzending nog aan bod komen.  

Toekomst
Na deze uitzending van 'Jungle Talks 2...' nemen we een paar weken een break en gaan we bekijken hoe we verder gaan met dit programma. Het is nu al zeker dat het een vervolg krijgt, de vraag is alleen nog even in welke vorm. Suggesties zijn uiteraard meer dan welkom. Maar vanmiddag ontvangen we je graag van 16.00 – 17.30 uur, tot dan! 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws