Blog: Pak Uitzendbureau!

Blog: Pak Uitzendbureau!

Een weblog van Vincent Jansen. Vincent is regiomanager Noord-Holland bij uitzendorganisatie NL Jobs. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Onlangs las ik dat arbeidsmigranten bij een tuinder in Limburg, 80 uur per week moesten werken voor slechts €7,- per uur. Bij toeval kwam de inspectie SZW erachter en het leverde de werkgever een boete op van €85.000,-

Elke keer als ik dit soort dingen lees, vraag ik me af hoe dat kan. En dan met name hoe deze mensen erin trappen. Aan de andere kant snap ik het ook. Er zijn in Nederland zo’n 25.000 uitzendbureaus actief en slechts een kleine 4000 daarvan zijn gecertificeerd. En hoe weet je dan als arbeidsmigrant dat je met een malafide uitzendbureau hebt te maken? Inderdaad, dat weet je niet. Het blijft dus een gok en helaas een risico dat altijd op de loer ligt.

De oplossing ligt wat mij betreft bij ons landelijk beleid. Bovendien is het niet bepaald een probleem van gisteren. In 2012 riep Minister Kamp van Sociale Zaken al dat hij het aantal malafide uitzendbureaus naar nul wilde brengen. Mooie uitspraak, maar niets van terecht gekomen. Het rapport Roemer heeft nu weliswaar de regelgeving omtrent uitzenden en arbeidsmigranten verscherpt, maar daarmee zijn malafide uitzendbureaus nog niet verdwenen. Sterker nog, zij hielden zich al niet aan de regels, dus er verandert niks. Het enige wat er is verandert, is dat de uitzendbureaus die wél gecertificeerd zijn, het alleen maar moeilijker hebben gekregen.  

Wat er mijns inziens moet gebeuren is een lik-op-stuk beleid. Allereerst moeten de toetredingsdrempels zó hoog worden, dat het simpelweg niet meer mogelijk is dat U en ik morgen zomaar een uitzendbureautje kunnen starten. Ten tweede moeten de bestaande malafide uitzendbureaus keihard worden aangepakt. Dit doe je o.a. ook door de inleners aan te pakken die van deze louche uitzenders gebruik maken. Of die zelf voor uitzender spelen, zoals in Limburg. Ook de huiseigenaren die 30 man in een schuur stoppen, moeten worden aangepakt. Geen genade hier als je het mij vraagt…

De veelzeggende uitspraak van Ajax aanvoerder Tadic (ook een arbeidsmigrant trouwens) formuleerde het doeltreffend: ‘We need to pak schaal’. Bij deze zeg ik: ‘We need to pak Uitzendbureau!’.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v