Blog: 'SON-T en led in belichte demokas'

15-02-2018    11:03   |    Goedemorgen

Een weblog van John Verbruggen. Verbruggen is teeltadviseur bij Rijk Zwaan. Deze blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Sinds 2 januari 2018 is hij geopend voor tomatentelers en andere belangstellenden: onze belichte demokas op het Trial Center Tomato in Kwintsheul. Op deze extra 3.500 m2 telen we 51 tomatenrassen onder hybride verlichting. Boven het gewas hangt 146 μmol SON-T-belichting, tussen het gewas 75 μmol aan led-lampen. Tussenbelichting is nog niet overal gebruikelijk, maar wij spelen daarmee als Rijk Zwaan in op de belichting van de toekomst.

De belangstelling voor de nieuwe demokas is erg groot. Niet zo verwonderlijk, want in Nederland is al ongeveer 40% van de tomatenteelt belicht. Dat wordt alleen maar meer. Met belichting kunnen telers hun klanten namelijk zekerheid bieden met jaarrond, betrouwbare levering van kwaliteitstomaten. De Nederlandse tomatentelers hebben door deze innovatie de laatste jaren hun marktpositie sterk verbeterd. Dat is echt iets om trots op te zijn.

Natuurlijk laten deze ondernemers niets aan het toeval over. Zij willen zekerheid dat een ras goed presteert onder belichting. Een hoogrenderend, betrouwbaar tomatenras is essentieel om die met moeite verworven positie te behouden. Bij onze selectie voor tomatenrassen hielden wij uiteraard al rekening met de prestaties van een ras in belichte teelt. Zo doen generatief krachtige rassen het goed onder licht. Deze demokas van 3.500 m2 maakt het makkelijker om dat inzicht te krijgen en nog betere keuzes te maken.

We houden in het Trial Center Tomato namelijk nauwkeurig het teeltproces en -rendement bij, zodat wij de prestaties met cijfers kunnen onderbouwen. Omdat het in onze demokas niet om een paar planten gaat, krijgt de ondernemer een representatief beeld. Nog belangrijker is dat telers met eigen ogen zien hoe onze 51 rassen - standaardrassen én introducties - het doen. Zo kunnen zij een gefundeerde keuze maken voor een tomatenras van Rijk Zwaan. Als het gaat om vele hectares, is die betrouwbare informatie meer dan welkom. Wie interesse heeft om de rassen te beoordelen, kan een afspraak maken met een van onze adviseurs. De teelt verloopt helemaal naar wens, dus kom zeker een keer kijken!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...