Blog: Wat kost iets echt? En wat (ver)koopt u daarvoor?

01-12-2017    10:37   |    Peter van den Berg

Een weblog van Peter van den Berg, directeur AgroEnergy. Deze blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

U denkt vast: da’s toch wel duidelijk? Als ik iets koop dan is dat voor een prijs. En die prijs vertelt wat het kost. Nou ja, de verkoper moet ook nog winst maken, dus het kost dus iets minder dan wat ik er voor betaal.

Toch is dat lang niet altijd waar. Iedere kweker is van tijd tot tijd gedwongen om zijn paprika’s of chrysanten voor een prijs te verkopen waarvoor hij niet kan telen. Hij kan er misschien nog wel net voor oogsten en verpakken, maar de teeltkosten komen er niet uit, laat staan rente en afschrijving. Zo’n marktsituatie is voor even niet zo erg, maar het moet niet te lang duren. De teeltwerkzaamheden moeten immers ook betaald worden en de bank wil ook iedere maand rente ontvangen. Dat is ook logisch, zult u zeggen.

Het kan ook dat er kosten zijn die niet of pas later in geld uit te drukken zijn. Bijvoorbeeld milieuschade of omgevingsschade. Deze treedt vaak pas op na verloop van tijd en soms duurt dat jaren of zelfs tientallen jaren. Het herstel kost dan soms heel veel geld. Maar omdat die kosten van tevoren niet bekend waren, hebben die nergens in de prijs gezeten. Vervolgens kunt u het verhaal wel verder invullen: als de schade betaald moet worden, is de fabriek al failliet en moet de overheid, en dus wij allemaal de schade ophoesten.

Als je hierover doordenkt, kom je erachter dat veel componenten in een product of die je nodig hebt om een product te maken, niet zulke duidelijke kosten hebben. En je dus niet goed weet wat het echt kost. En waar moet je dan voor kiezen?  Als je een aardwarmtebron boort, weet je niet wat dat gaat opbrengen, maar ook niet wat het gaat kosten over een periode van pakweg 30 jaar. Er zijn intussen voldoende ervaringen van allerlei tegenvallers en gelukkig ook van meevallers. Maar wat ga je met jouw bron beleven? Aan de andere kant: hoe zit dat met aardgas? Wat kost de winning daarvan echt? En als er binnen 20 jaar nog maar 5 miljard m3 in Nederland wordt gebruikt, in plaats van de huidige 35 miljard m3, zijn de transportkosten dan 7x de kosten van vandaag? En blijkt een aardwarmtebron met de nodige tegenvallers toch goedkoper?

Een ander boeiend voorbeeld: Duitsland heeft al honderden miljarden geïnvesteerd in de Energiewende. Maar de CO2-emissie van de energiesector neemt niet af, omdat tegelijkertijd de bruinkoolcentrales meer elektriciteit produceren. Waarom sluit de Duitse regering deze centrales dan niet? Het antwoord is even onthutsend als simpel: omdat dezelfde grote energiemaatschappij zowel de centrales als een groot belang in de bruinkoolmijn heeft. Bruinkoolcentrale dicht, betekent ook de mijn dicht. En deze twee betekenen: bedrijf failliet en honderdduizend mensen op straat. En dus: wat kost deze elektriciteit?

Er zijn meer vragen dan antwoorden, maar hoe weet je als ondernemer nu waar je op in moet zetten? Het belangrijkste is dat je breder denkt dan de prijs die je vandaag ziet. Dat je nadenkt over welke kosten er vandaag niet ingeprijsd zijn. Daarmee kun je scenario’s of prijsgevoeligheid opstellen. Zo kom je tot een breder beeld waarop je met gezond verstand kan besluiten. De organisatie van geïndustrialiseerde landen, OESO, heeft zo’n breder beeld gevormd en adviseert landen en bedrijven zich te richten op groene groei. Dat is groei van economie zonder overmatige benutting van natuurlijke bronnen. Dat heeft nu nog geen prijs, maar het is wel nu nodig om er rekening mee te houden. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws