Spint- en galmijten bestrijden met Naturalis-L

28-06-2022    10:21   |    Goedemorgen

Bij de hoge temperaturen van de afgelopen weken en de komende week ontwikkelt zich een aanwezige spint- en/ of galmijtenpopulatie vaak razendsnel. Zo snel zelfs dat de aanwezige nuttige insecten het niet bij kunnen benen en er behoefte is aan een aanvullende selectieve correctiebespuiting. Dit gaat bijzonder goed met het insecticide Naturalis-L, laat HortiPro weten.

Naturalis-L is een gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong (GNO) op basis van een insect parasitaire schimmel (Beauveria bassiana- stam ATCC 74040) met een erg goede werking op verschillende soorten spint- en galmijten. ( kasspint-, bonenspint-, anjerspint- & tomatengalmijt etc.)

Naturalis-L werkt op basis van contact. Het is dus uitermate belangrijk de te bestrijden spint- en galmijten goed te raken. Door de oliedispersie (OD) formulering van Naturalis-L wordt het spinsel dat nimfen en adulten van de spint- en galmijten produceren afgebroken, waardoor de Beauveria-schimmel beter contact kan maken met het te bestrijden insect. Daarnaast bevordert de oliedispersie de uitvloeiing van de spuitoplossing wat ook de raakkans verbetert. De olie die in Naturalis-L gebruikt wordt is een erg milde olie waarvan nagenoeg geen schade te verwachten is. Dat neemt niet weg dat bij geen ervaring een proefbespuiting wordt geadviseerd.

Naturalis-L is erg breed werkend (spint- & galmijten, witte vlieg, trips en wolluis) en is goed in te passen in een geïntegreerd systeem. Nuttige insecten ondervinden niet of nauwelijks een nadelig effect van een bespuiting met Naturalis-L. Naturalis-L mag toegepast worden in de bedekte teelt van sierteeltgewassen en vruchtgroenten en de bedekte en onbedekte teelt van klein fruit (aardbei, bessen, druiven en braam- & framboosachtigen) Naturalis-L mag 15 keer per 12 maanden ingezet worden tot een maximum van 1,5 liter per ha per toepassing. Er kunnen dus gedurende het jaar meermaals verschillende blokbespuitingen uitgevoerd worden. Naturalis-L is vrij van MRL, geeft geen residu en staat op de SKAL inputlijst.
Een ander bijkomende voordeel van Naturalis-L is dat het, in tegenstelling tot andere Beauveria bassiana stammen, prima gecombineerd kan worden met zwavel.

Heliosol is een 100% natuurlijke uitvloeier op basis van terpenen uit dennenhars en geeft een enorme toegevoegde waarde bij spint- en galmijtbestrijdingen met Naturalis-L. Door de toevoeging van Heliosol wordt er een hele mooie homogene spuitoplossing verkregen die erg mooi uitvloeit en hierdoor op plekken komt waar de spint- en galmijten zich schuilhouden.

Voor een goede spint- en galmijtenbestrijding adviseren wij voor zowel Naturalis-L alsook voor Heliosol 150 ml op 100 liter water te doseren en de bespuiting in de vroege ochtend of late middag/ begin van de avond uit te voeren. De beste effecten worden verkregen bij een blokbespuiting van 3 bespuitingen met een interval van 5-7 dagen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws