'Hoe maakt u de afweging?

04-07-2017    09:43   |    Peter van den Berg

Een weblog van Peter van den Berg, directeur AgroEnergy. Deze blog is exclusief geschreven voor de GroenteNetten en de SierteeltNetten.

Hoe beslis je als ondernemer? Dit is de vraag die ik de laatste tijd in verschillende vormen tegenkom. Herkent u ‘m? Alles lijkt zo snel te veranderen. We zijn nog geen jaar uit de crisis, waarin (kassen)bouwbedrijven en ZZP’ers massaal thuis of met half werk zaten. En nu is er alweer een schreeuwend tekort. Probeer maar eens een aannemer of stukadoor te vinden voor een klus. Met een beetje geluk ben je eind dit jaar aan de beurt. Winkelstraten en winkelcentra lopen leeg of dreigen leeg te lopen, alles gaat via internet. Tegelijkertijd gaat de beurskoers van Amazon door het dak. Zelfstandige winkeliers krijgen het advies om gezamenlijk webshops op te zetten, want zonder dat is het wachten tot zij de deur kunnen sluiten.

In de energiesector is het niet anders: ‘stenen’ en ‘staal’ verliezen, en de nieuwe technologie en marketing winnen. De grote energiebedrijven die in de afgelopen tien jaar geïnvesteerd hebben in nieuwe kolen- of gascentrales draaien met enorme verliezen. Tegelijkertijd besteedt de overheid miljarden euro’s aan subsidie voor windparken op zee. Deze windparken worden gebouwd voor 1/3 (!) van de prijs die de Engelse overheid garandeert voor een te bouwen kernreactor in Hinkely Point. Dat deze kerncentrales financiële waanzin zijn, ligt voor de hand. Maar verdienen de eigenaren van de windparken hun investering wel terug? En hoe zit het met Tennet? Zij leggen een ‘stopcontact op zee’ aan, ofwel superzware kabels en een groot hoogspanningsstation midden op zee. Je leest regelmatig dat energiebedrijven grote batterijen plaatsen om flexibiliteit in het net te leveren. De techniek is al behoorlijk volwassen. Je krijgt nu al standaard 10 jaar garantie op (ont)laadvermogen en opslagvolume. Maar in Nederland is de opbrengst van zelfs de duurste vorm van flexibiliteit onvoldoende voor een rendabele business. Misschien halveren deze kosten nog wel, dat hebben we bij windmolens ook gezien.

Het mechanisme van de energiemarkten de komende jaren komt ook aan bod in het boek van een Engelse professor dat dit voorjaar verscheen: ‘BURN OUT, the end game for fossil fuels’. Eigenlijk is de conclusie dat de energiegebruiker wint, en dat iedereen die investeert verliest. Dat is ook geen duurzaam verhaal, want als je vrijwel zeker weet dat verliest, dan ga je niet meer investeren. Als men bijvoorbeeld weet dat je niet meer dan een kwartje voor tomaten krijgt, zal geen tuinder investeren in een nieuwe kas. Maar hoe zeker is het dat de tomaten over vijf jaar meer opbrengen dan een kwartje? En wie zegt dat elektriciteit over 5 jaar meer oplevert dan 25 euro per MWh?

Om antwoord te krijgen op die vraag moet je een paar vragen meer stellen. Wat wil de klant eigenlijk? Zie je de klantwens veranderen? Welk alternatief heeft de klant voor jouw product? Dit alternatief kan uit een onverwachte hoek komen. Als je dat kunt beredeneren, kun je ook wat zinnigs zeggen over een waarschijnlijke prijsbandbreedte, hoe je moet verkopen en of je iets aan je product moet veranderen. Op basis daarvan kan je berekenen en overwegen om iets voor 10 of 15 jaar te investeren. Wij dwingen ons om op deze manier keuzes te maken. 
Hoe maakt u de afweging in uw bedrijf?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws