Code oranje vanwege hagel en zware wind

20-05-2022    10:48   |    NU.nl/KNMI

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag code oranje afgekondigd in Zuid-Limburg. Het weerinstituut waarschuwt voor de kans op grote hagelstenen en zware windstoten van 90 tot ruim 100 kilometer per uur. Omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag kunnen schade veroorzaken, aldus het KNMI. Rijkswaterstaat wijst er ook op dat het verkeer veel hinder kan ondervinden.

In een paar uur tijd wordt net zo veel regen verwacht als normaal in de hele maand valt. Daardoor moet rekening worden gehouden met veel wateroverlast. De code oranje voor Limburg geldt van 13.00 tot 16.00 uur. Aan het einde van de middag trekken de buien weg naar Duitsland.

Rond het middaguur trekken forse regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Regionaal kan daarbij in korte tijd veel regen vallen. Het KNMI heeft code geel uitgegeven voor de provincies Noord-Brabant en Gelderland.

Hoe zuidelijker, hoe natter het wordt. In het zuidoosten, vooral in Limburg, kunnen de buien volgens Weerplaza het hevigst uitpakken. Groningen en het Waddengebied lijken de dans vrijdag wat regen betreft aardig te ontspringen.

Verder is de kans op zware of zeer zware valwinden vrijdag aanzienlijk. Volgens Weerplaza is er in het zuidoosten van het land zelfs een kleine kans op een zwakke tornado.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Tuinbouw wil vooruit'

Tijdens het Commissiedebat Tuinbouw heeft voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland de nieuwe...

Beeldverhaal glastuinbouw

In het digitale magazine 'Zuid-Holland in beeld' van de provincie Zuid-Holland staat een mooi beeldverhaal...

Instagram: Een prikkie

Je kunt erin rijden, in slapen, in chillen, gewoon in zitten... maar je kunt ook planten laten groeien in je...