Commissie: patent op plant nietig verklaren

12-03-2019    09:53   |    Goedemorgen

De rechtbank kan octrooien op planten nietig verklaren. Dat schrijft de Europese Commissie in antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Jan Huitema.

De Europese Commissie bepaalde in november 2016 dat planten die uit hoofdzakelijk biologische processen worden veredeld, niet mogen worden geoctrooieerd. In zulke gevallen is het biologische proces slechts versneld en niet gemanipuleerd, meent de EC. De Technische Kamer van Beroep oordeelde laatst anders en vond dat er toch een octrooi verleend kan worden voor nieuwe rassen die op deze manier ontstaan.
Nederlandse Europarlementariërs, onder wie Jan Huitema, stelde hierover vragen aan de Europese Commissie. Die laat nu weten dat die octrooien nietig kunnen worden verklaard of ter beoordeling worden voorgelegd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. 

Sleutel
Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska schrijft: 'De Commissie is van mening dat de onbelemmerde toegang tot plantaardig materiaal de sleutel is tot meer innovatie in het belang van de Europese consumenten.' Ook zou daardoor de Europese gewasveredelingssector wereldwijd concurrerend kunnen worden en blijven. De Commissie onderzoekt welke maatregelen kunnen worden genomen om de situatie aan te pakken. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...