Milieuscore van een bosje bloemen

10-05-2019    14:29   |    Goedemorgen

Wie milieubewust bloemen wil kopen, kan nu gebruik maken van de bloemenkalender van Milieu Centraal. Daarin is per seizoen aangegeven wat de uitstoot van een bepaalde bloem is.

Het onderzoek richt zich op de klimaatbelasting van 18 snijbloemen uit Nederland en uit Afrika ingevlogen rozen. In het huidige seizoen krijgen de tulp, lelie en narcis een groene score. Bekijk de bloemenkalender bij Milieu Centraal

Bloemetje uit het veld 
Grofweg is aangenomen dat seizoensbloemen uit Nederland van de volle grond het beste zijn voor het klimaat: de klimaatbelasting is maximaal 1 kilo CO2 per bos. De belasting schiet omhoog door verwarming en belichting in de kas, teelt op veen of turf en door het invliegen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een belangrijk milieuaspect, maar dat weegt nog niet mee in de kalender.

Kas zonder gas
Waar ook geen rekening mee is gehouden, is de klimaatneutrale kas. Volgens de indeling van Milieu Centraal is teelt in een kas belastend, omdat hier energie (gas en elektriciteit) voor nodig is. Maar veel telers maken tegenwoordig al gebruik van 'groene' energiebronnen.
Radio 1 maakte een nieuwsitem over de bloemenkalender en ging daarvoor op bezoek bij Phalaenopsisteler Maurice van der Hoorn, die in een 'kas zonder gas' teelt. Een woordvoerder van Milieu Centraal was daar ook bij aanwezig. Luister het item hier terug


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Oppotten maar!

Ed Schalke laat vol trots op Instagram weten dat het bedrijf bij SV.CO in De Lier een nieuwe Javo plus...

Instagram: Zelfverzekerd

Wat maakt dat Manta More de 'Next Gen(eration)' phalaenopsis is? De lip van de Manta More is groter, waardoor...