Phalaenopsis: meer flexibiliteit en kwaliteit

17-08-2020    10:32   |    Goedemorgen

De phalaenopsisteler meer flexibiliteit bieden. Dat was het doel van ErfGoed toen ze aan de experts van Delphy en het Improvement Centre vroegen om samen met ErfGoed te onderzoeken of Phalaenopsis op een teeltvloer floreert. Is de teeltvloer vergelijkbaar of zelfs beter dan de traditionele roltafel? Tijdens deze proef werd duidelijk dat de ErfGoedVloer met beluchting grote voordelen biedt ten opzichte van de betonvloer en de roltafel.

“In het verleden had een gemiddelde teler tweehonderd verschillende cultivars en daarmee ook veel transportmomenten”, vertellen directeur Hugo Paans en onderzoeksleider Cock van Bommel van ErfGoed. “Tegenwoordig is het aantal rassen sterk teruggelopen en kiest een teler vooral voor cultivars die zich uniform ontwikkelen. Ook door betere teelttechnieken worden veel uniformere planten geoogst. Daarmee is het aantal transportmomenten sterk afgenomen. Een eenvoudige transportband is nu voldoende. Dat maakt de teelt een stuk goedkoper. Via de transportband brengt de teler de planten in de kas en van de vegetatieve naar de generatieve ruimte. Het laatste transportmoment is naar de verwerkingsruimte. Dat biedt mogelijkheden voor de teelt van dit gewas op de ErfGoedVloer.”
 
Proeven
De proeven zijn uitgevoerd op zestien teelttafels met vier verschillende teeltvloeren en twee verschillende potten, een zwarte en een transparante pot. Op zestien teelttafels is Phalaenopsis geteeld op een ErfGoedVloer met en zonder beluchting van onderuit, een betonvloer en een vloer met bevloeiingsmat. Op een gazenbodem tafel simuleerden de onderzoekers het gebruik van roltafels. De bekende transparante pot, die veel gebruikt wordt voor phalaenopsis, maakt geen contact met de teeltvloer. Daarom is er ook getest met een alternatieve, zwarte pot. Deze maakt wel contact met de vloer.
 
ErfGoedVloer met beluchting
De onderzoekers beoordeelden het teeltresultaat op een aantal cruciale punten, zoals aantal takken, plantlengte, knoppen en rijpheid. Uit het onderzoek bleek dat de Phalaenopsis in een zwarte pot op een ErfGoedVloer met beluchting de beste kwaliteit heeft. Bij deze vloer had het gewas het hoogste percentage planten met 2 takken, waren de planten het langst en hadden ze de meeste knoppen. Door in de laatste maand van de teelt uitsluitend onderdoor water te geven, was er geen kans op smet of pokken. Van Bommel: “Dit is een van de sterke punten van de ErfGoedVloer, het gewas blijft droog.”
 
Paans: “De ErfGoedVloer met beluchting is dus uitermate geschikt voor Phalaenopsis, maar ook voor andere teelten. Daardoor kunnen we de phalaenopsiskweker veel flexibiliteit bieden. En gemak, want naast teeltresultaat heeft deze teeltvloer natuurlijk ook andere voordelen.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...