Plus in bloemen- en plantenexport

13-03-2019    15:18   |    Goedemorgen

In februari groeide de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland met bijna 6 procent. Dat blijkt uit de statistieken van Floridata. Oost-Europese bestemmingen, een goede Valentijnsdag en het retailsegment trokken de markten omhoog. Zorgen over de achterblijvende Duitse markt en de gevolgen van de Brexit blijven bestaan.

Vorig jaar was februari een mindere maand door een zeer koud voorjaar. Dit jaar was het aanzienlijk warmer en steeg de plantenwaarde met 13 procent en de bloemenwaarde met 3 procent. De exportwaarde van alle bloemen en planten is na twee maanden al € 1 miljard. 

Bloemgeefdagen
Behalve het goede weer, zijn de bloemgeefdagen een belangrijke factor in de gestegen export. Omdat Pasen dit jaar later valt, is dat gunstiger verspreid. Voor een belangrijke feestdag als Valentijnsdag bleven topprijzen uit, maar daardoor bleef de vraag in de dagen erna beter op peil. In het retailsegment was Valentijnsdag dit jaar een topper. In het pot- en tuinplantensegment is de retailafzet volgens Floridata sterker gestegen dan bij de snijbloemen.

Oost-Europa
Met Rusland (+18% tot € 74 miljoen) en Polen (+10% tot € 49 miljoen) kent de top-5 bestemmingen tot en met februari twee Oost-Europese bestemmingen.'Door de verwachte groei in andere landen en temporisering later in het jaar in Rusland is dit waarschijnlijk eenmalig, maar ook tekenend', aldus Wesley van den Berg van Floridata. Hij constateert verder dat de relatief grootste groei zich aftekent in de landen buiten de top-10. 'Dat is gunstig omdat de exporterende groothandel gebaat is bij spreiding, ook van risico's. We zien ook een toename in de aanvragen van debiteureninformatie en dat duidt op groei van de markt.'

Zorg over toplanden
Ondanks de toename van 3% van de exportwaarde op Duitsland in februari blijft de achterstand op de grootste markt voor Nederland 2%. Het is daarmee de enige roodgekleurde bestemming in de top-10; in januari waren het er nog vijf. 'De markt is na de matige start in z'n algemeenheid snel hersteld', stelt directeur Matthijs Mesken van de VGB vast. 'De zorg over de haperende afzet in Duitsland blijft en dat geldt ook voor nummer 2 Engeland', verwijzend naar Brexit. 
Directeur Michiel van Veen van Royal Lemkes, een van de grootste spelers vanuit de Nederlandse sierteelt op de Engelse markt: 'Keer op keer geen duidelijkheid is frustrerend, voor onze klanten en voor ons en onze leveranciers. Het is bizar hoeveel speelruimte de politiek opeist. Dat gaat ten koste van het bedrijfsleven en komt ten laste aan de consument.' 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws