Extra aandacht witte vlieg

Extra aandacht witte vlieg

Witte vlieg is een gevreesde vijand van aardbeientelers. Zeker nu de nieuwe teelt van doordragers zijn entree maakt, is het alle hens aan dek om deze plaag de kop in te drukken. Biobest-adviseur Arno Hellemons adviseert iedereen om direct na het planten de eerste bespuiting uit te voeren en daarná pas de veen- of kokosresten van het planten op te ruimen.

Bij het opzetten van een nieuwe doorteelt moeten telers kordaat optreden tegen witte vlieg. Want dit plaaginsect ligt altijd op de loer. Ineens duikt hij op, de ontwikkeling gaat razendsnel; binnen no time zit een gewas onder. Met een combinatie van maatregelen kan de populatie worden onderdrukt.

Snel ingrijpen
"Je moet er vroeg bij zijn", beklemtoont Hellemons. "Als het gewas nog weinig blad heeft, is witte vlieg nog goed te raken via een gewasbespuiting, met PREFERAL en/of Protac SF. Deze middelen kunnen worden toegepast tot aan de eerste bloeiperiode. Als na 7 tot 10 dagen de planten wat voller in het blad staan, kunnen roofmijten worden ingezet, zoals Swirskii-System en Limonicus-System, om de witte vlieg populatie in te perken. Ze voeden zich met de eitjes en eerste larvestadium. Biobest biedt daarbij de mogelijkheid om de roofmijten te voeren met Nutrimite voor een snellere vestiging.

Stappenplan
Witte vlieg is een probleem dat elk jaar groter lijkt te worden en een plaag waarvoor nog geen waterdichte oplossing is gevonden. Daarom is het opletten geblazen en is een stappenplan van hygiëne, gewasbespuitingen, vangsystemen en nuttige insecten en mijten, de enige aanpak om te voorkomen dat deze plaag het gewas in zijn greep houdt.

De schade wordt met name aangericht door de larven. Die zuigen aan de bladeren en scheiden plakkerige honingdauw uit. Als dat op grote schaal gebeurt, wordt de fotosynthese verstoord, komt de gewasontwikkeling in het gedrang, treedt bladschade op en wordt de ontwikkeling van vruchten geremd, wat productieverlies inhoudt.

Behoud van fotosynthese
Voor een doorteelt is snel optreden tegen witte vlieg zo mogelijk nog dringender dan voor een andere teelt. "Het is belangrijk om voldoende fotosynthese te houden omdat het een dubbele teelt is. De planten blijven de winter staan om in het voorjaar opnieuw in productie te gaan. Daarom is het des te belangrijk om de plaagdruk zo laag mogelijk te houden", aldus Hellemons.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v