'Subsidie voor Kwekers in de Kunst moet terug'

07-11-2017    20:28   |    AD

In de extra raadsvergadering over de toezeggingen die voormalig burgemeester van het Westland Sjaak van der Tak heeft gedaan, is dinsdag besloten dat de 40.000 euro aan Kwekers in de Kunst terug moet.

Dat meldt het AD. De meerderheid van de raad wil 40.000 euro terug van Kwekers in de Kunst. Het voorstel om de subsidie aan Kwekers in de Kunst te verlenen wordt daarom door de raad afgewezen.

Het geld had voormalig burgemeester Sjaak van der Tak aan de stichting overgemaakt zonder dat te overleggen met de raad. Het voorschot was bestemd voor de opening van het World Horti Center. In totaal had Van der Tak een ton toegezegd.

Bestuursvoorzitter van Kwekers in de Kunst Hans van der Broek wilde nog niet reageren op deze uitkomst. "Ik wil dit eerst met het bestuur bespreken." Tijdens het debat stuurde Kwekers in de Kunst een mail waarin stond dat terugdraaien van toegezegde subsidie juridisch geen stand houdt.

In de raadzaal ging de oppositie gisteren tijdens de extra raadsvergadering vol in tegen de betalingen die de voormalige burgemeester heeft gedaan en vroeg zich af of wethouders nou wel of niet geprotesteerd hebben tegen dit besluit. LPF'er Ben van der Stee sprak zijn verbijstering uit dat dit soort zaken als 'de normale gang van zaken' werd beschouwd door college. De PvdA wilde vooral weten waarom wethouder De Goeij afweek van haar eerste mening dat er géén geld naar Kwekers in de Kunst moest gaan.

Maar ook de coalitie was fel. Pieter Varekamp (VVD) zat vol vragen: "Waarom betrek je de raad niet als je zo enthousiast bent?" Coalitiepartij GroenLinks zei: "Het college heeft dit probleem gecreëerd en moet het ook oplossen."

Burgemeester Agnes van Ardenne had vandaag een duidelijke boodschap aan de raad: "U bent buitenspel gezet en dat betreur ik." Ze wilde de zaak met de raad en het college gezamenlijk oplossen. Maar noemde de terugvordering van de 40.000 euro 'onhaalbaar'.

Het college gaat onderzoeken of er nog meer 'Kwekers in de Kunst-achtige' trajecten zijn geweest. Wethouder De Goeij gaat door het stof en maakt excuses aan de raad. "Ik had u tekst en uitleg moeten geven. Het spijt mij oprecht."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...