'Geen harde cijfers, maar eerste bedrijven gestopt'

24-01-2022    10:32   |    Goedemorgen

Rond kerst zijn de eerste tuinbouwbedrijven al gestopt door de aanhoudende energiecrisis, zo liet voorzitter Adri Bom-Lemstra vrijdag weten aan Paprika Tasty Radio. "Harde cijfers hebben we niet, aangezien ondernemers daar niet graag over naar buiten treden, maar we krijgen veel berichten dat deze situatie niet langer vol te houden is."

Bom-Lemstra gaf een reactie aan Paprika Tasty Radio op de overhandiging van de brandbrief aan politiek Denk Haag. De situatie is onhoudbaar, zo benadrukte zij nogmaals. "Met deze prijzen kan vrijwel geen enkele teler nog in de zwarte cijfers draaien. Je verdient dit gewoon niet meer terug. In het coalitieakkoord is veel aandacht voor de energietransitie, van het gas af, en als sector hebben wij laten zien dat wij dat kunnen. Maar op dit moment wordt het ons onmogelijk gemaakt. Daarom moet het kabinet zich er ook hard voor maken dat wij als Topsector blijven bestaan."

Op de korte termijn vraagt Bom-Lemstra aan de politiek om de liquiditeitspositie van glastuinbouwbedrijven goed te houden. "Door uitstel van betaling van belasting, door ondersteuning en door een garantie te geven voor nieuwe energiecontracten. Zodat we ook op de langere termijn de ontwikkeling 'van het gas af' kunnen blijven betalen."

Bom-Lemstra blijft hoopvol op een goede afloop. "Als ik geen vertrouwen had, stond ik hier niet. Maar het gaat niet vanzelf. Dus we zitten er bovenop en hebben wekelijks contact met de ministeries en andere organisaties. Maar dat heeft tijd nodig en eigenlijk duurt dat altijd te lang."

Luister hier het volledige gesprek met Adri Bom-Lemstra terug


Reacties (1)

L de Moor at 24.01.2022

Als je gaat kijken naar wat kleinere bedrijven al enig decennia extra moesten betalen en zelf geen gas mochten inkopen zijn de grote bedrijven aardig voor getrokken. Het ging om 10 cent en meer per kuub GAS bij een afname van 1 miljoen kuub was dat KASSA PING 100000 gulden waar ik LTO nooit over heb gehoord!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...