Grootste myceliumproject bij Beyond Chrysant

Grootste myceliumproject bij Beyond Chrysant

Met paddenstoelensoep voor alle medewerkers en betrokkenen bij het project viert Beyond Chrysanten uit Hoek van Holland op vrijdag 8 januari om 13.30 uur de oplevering van een akoestische wand. De wand bestaat uit mycelium, dat uitstekend groeit op reststromen uit de land- en tuinbouw, zoals chrysantenstengels en hennep.

Die reststromen zijn op de kwekerij gestoomd en geënt met het mycelium van de Gesteelde lakzwam. De wand van veertien meter lang en vier meter hoog is het grootste myceliumproject dat in 2020 gerealiseerd is. Beyond Chrysant heeft het project uitgevoerd samen met SIGN (stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en Colllective, een startup van drie creatieve studenten. De wand verbetert de akoestiek met 8 dB: de medewerkers hebben daardoor een prettigere arbeidsomgeving. Bijzonder aan het project is het 'biophilic design' in een technische omgeving.

Het inzetten van reststromen voor hoogwaardige toepassingen is een belangrijk onderdeel van het programma Circulaire tuinbouw. Beyond heeft eerder papier laten maken van de chrysantenstengels en er lopen experimenten om meststoffen terug te winnen. In het voorjaar van 2020 experimenteerde SIGN met geperste chrysantenvezels en gedroogde paprikaknoesten als voedingsbodem voor paddenstoelen. Hiervan zijn grote lampen gekweekt (140 cm in doorsnee), die op de Floriade in Almere te zien zullen zijn.

Ondertussen installeerde Beyond een verwerkingsmachine voor de chrysanten, die geoogste stelen
sorteert en op de juiste lengte afknipt. De machine produceerde geluid, dat in de hal met betonnen vloer alle kanten op weerkaatste. Akoestisch adviseur Jeroen Besteman (Stille verzet) adviseerde Beyond Chrysant een wand te plaatsen die het geluid blokkeert. SIGN stelde voor die wand te maken van de reststromen van de kwekerij, bestaande uit demontabele dozen van mycelium.

Productie met Colllective
Nehis Osagie (uit Nederland), Dominik Einfalt (Oostenrijk) en Andy Cartier (Frankrijk) vormen samen Colllective; ze leerden elkaar kennen bij het kunstenaarscollectief Mediamatic, waar ze in het Clean Lab aan projecten van SIGN werkten. De drie studenten ontwierpen een eerste serie dozen van dertig bij zestig centimeter met een golvende vorm. De golven diffunderen geluid in verschillende richtingen. Het mycelium neemt de vorm aan van de ruimte waarin het groeit.

Chrysantenstengels en hennep vormen de voedingsbodem voor het mycelium; deze zijn eerst gesteriliseerd door ze te stomen. Eens per jaar stoomt Beyond Chrysant de bodem en legt daarvoor een stoomzeil over de bodem. De chrysantenstengels en het hennep zijn onder het stoomzeil gelegd
om ze te steriliseren. Na het afkoelen zijn ze geënt met het mycelium van de paddenstoel en direct
in de houten kistjes gevuld. De eerste serie mislukte helaas doordat een hittegolf de temperatuur te
sterk liet oplopen. De volgende serie doorgroeide wel goed en is gedroogd in de kas. Deze gegolfde
blokken vormen de onderste laag van de akoestische muur. Een tweede serie blokken is met een
oplopende hoek vormgegeven in een grotere maat (120 cm bij 30 cm bij gemiddeld 12 cm dikte) en
deze dunnere blokken zijn ingezet voor de bovenste delen van de wand. Medewerkers van Beyond
Chrysant ondersteunden bij het productieproces en het bevestigen van de panelen.

Colllective heeft de smaak te pakken en werkt nu aan mycelium lampen voor Hogeschool Aeres en
het SIGN project Growing airplanes: het kweken van vliegtuigonderdelen op reststromen van de
tuinbouw.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v