Hoe start je de nieuwe teelt na de teeltwisseling?

10-09-2020    10:49   |    Goedemorgen

Zodra het gewas uitgeruimd en de kas gereinigd is, is het tijd om te beginnen aan de laatste stap van de teeltwisseling: de start van de nieuwe teelt. Hierbij worden de nieuwe materialen zoals het AC-folie, het gronddoek en de substraatmatten in de kas geplaatst, waarna de jonge planten de kas in kunnen. Hierbij is het handig om met het oog op werkgemak en efficiëntie een bepaalde volgorde aan te houden. Royal Brinkman zet de verschillende stappen voor de start van de nieuwe teelt op een rij.

1. Verwarmingsbuizen verven
Door temperatuurwisselingen, hoge luchtvochtigheid, slijtage door buisrailwagens en roestvorming, ontstaan er gedurende het teeltseizoen beschadigingen in de verflaag op de verwarmingsbuizen in de kas. Dit heeft een negatieve invloed op de warmteafgifte en de lichtopbrengst. Daarom is het aan te raden om jaarlijks tijdens de teeltwisseling de verwarmingsbuizen in de kas te verven.

2. Gronddoek plaatsen / plastic intrekken
De meeste telers kiezen ervoor om het gronddoek meerdere jaren te gebruiken. Is het gronddoek toe aan vervanging, start hier dan als eerste mee tijdens de teeltwisseling, zodat je genoeg ruimte hebt.

3. Gotenfolie intrekken
Gotenfolie is folie die je om de teeltgoten bevestigt. Het voorkomt residuvorming en ongewenste wortelgroei, het verlengt de levensduur van de teeltgoot en het maakt het schoonmaken van de goten tijdens de teeltwisseling een stuk eenvoudiger. Het intrekken van gotenfolie kan handmatig, maar gaat vele malen sneller met behulp van een afwikkelbok.

4. AC-folie intrekken
De laatste jaren wordt er in de onbelichte groenteteelt steeds meer gebruik gemaakt van AC-folie bij de start van de teelt, om ervoor te zorgen dat er een warmer kasklimaat ontstaat voor de jonge planten. Bij het intrekken van het folie dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten.


5. CO2-slangen trekken
CO2-slangen zijn vrij kwetsbaar, waardoor sommige telers ervoor kiezen om deze tijdens iedere teeltwisseling te vervangen. Wanneer ze tussen het gewas hangen en met de bladeren in aanraking komen, is dit vanuit hygiënisch oogpunt ook aan te raden. Het plaatsen van nieuwe CO2-slangen gaat het makkelijkst met behulp van gietdarmpijpjes.


6. Loopfolie plaatsen
In de paden wordt vaak loopfolie geplaatst tussen de buisrail. Dit zorgt ervoor dat paden netjes blijven. Daarnaast zorgt het ervoor dat er geen onkruid kan groeien wanneer je geen gronddoek hebt. Heb je wel gronddoek, dan zorgt het ervoor dat het gronddoek minder snel slijt.

Lees hier stap 7 tot en met 19 en bekijk ook enkele video's


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw bestuurslid BBH

Per 11 september is Rieneke van der Houwen toegetreden tot het bestuur van Bloemenbureau Holland (BBH). Zij...