Korte termijn is stabiel, lange termijn onzeker

14-06-2021    09:53   |    AgroEnergy

Voor gas en elektra op de korte termijn handhaaft AgroEnergy de verwachting op stabiel tot licht dalend. Ook in Nederland wordt momenteel het nodige onderhoud uitgevoerd, waardoor er de komende weken ruim 3000 MW aan capaciteit (kolen-, gas- kern- en biomassacentrales) wegvalt. Begin juli is het grootste deel van deze centrales weer in de lucht, wat ook weer lucht geeft aan de APX- en daggasprijzen.

Aan het weerbeeld verandert weinig deze week. De temperaturen liggen iets boven het seizoensgemiddelde. Op de minder zonnige dagen trekt de wind aan. In het weekend zakken de APX-prijzen weg tot rond 55 €/MWh. Net als vorige week verwacht AgroEnergy verder geen grote schommelingen bij de APX- en onbalansprijzen.
 
Vorige week stond de daggasprijs op het hoogste niveau sinds september 2018. Zoals gezegd neemt het onderhoud in Noorwegen af en op 12 juni mag de Gate-terminal weer een LNG-tanker ontvangen. Daardoor is er wellicht één à twee cent daalruimte voor daggas t.o.v. de situatie afgelopen woensdag.

"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. Door het trage vullen van de gasvoorraden is het niet ondenkbaar dat we richting de winter prijzen van 30 €ct/m3 zien. Momenteel is de vulgraad in Nederland 25%, maar liefst 43% lager dan vorig jaar. Om de Europese vulgraad eind september op 100% te krijgen, is een dagelijkse injectie van 600 miljoen m3 nodig. Voor juni staat het tempo momenteel op 427 miljoen m3 per dag. De kans is dus groot dat de injecties doorlopen tot diep in het vierde kwartaal. Als de winter vroeg intreedt, dan is dat niet mogelijk en wordt de markt écht krap. Persbureau Reuters berichtte afgelopen vrijdag dat één van de twee pijpleidingen van Nord Stream 2 inmiddels gereed is. Binnen tien dagen begint de eerste testfase vanuit Leningrad, maar er zijn nog geen uitspraken gedaan over het aanvangen van de eerste leveringen."

Het sentiment bij elektriciteit wordt vooral gestuurd door de gas- en emissierechtenprijzen. Bij EUA’s is er ogenschijnlijk een balans gevonden tussen 50 en 55 €/ton. De tijden dat er dag na dag prijsrecords werden gevestigd, lijken voorlopig voorbij. Dat geeft ook weer wat rust aan de elektraprijzen, aldus de energiespecialist.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws