Korte termijn licht dalend, lange termijn stabiel

Korte termijn licht dalend, lange termijn stabiel

Voor de korte termijn past AgroEnergy de verwachting voor de gas- en elektramarkt aan naar licht dalend. Na een fris weekend lopen de temperaturen in de loop van volgende week weer langzaam op richting 10° Celsius. De wind trekt aan tot windkracht 4 ŕ 5, maar de zon laat zich minder vaak zien. In combinatie met vier LNG-leveringen tot 13 maart is de verwachting dat de APX- en daggasprijzen ruimte naar beneden hebben.

Voor de APX-markt staat een gemiddelde dagprijs tussen 40 en 45 €/MWh in de marktverwachtingen en voor daggas een prijs rond 15,5 €ct/m3. Ook volgende week zijn vrijwel alle Nederlandse centrales beschikbaar. In Frankrijk komt het nucleaire park ook steeds meer op stoom en in België draaien de kerncentrales al enkele weken op 100%.

Volgens de cijfers van Wind Europe beschikt Europa momenteel over een opgesteld windvermogen van 220 GW. Nederland is in absolute zin nog een factor 10 kleiner dan koploper Duitsland. Het aandeel van wind in de elektriciteitsmix ligt dichter bij elkaar: 12% versus 27%. De komende vijf jaar wordt op Europees niveau een uitbreiding van 105 GW aan windcapaciteit verwacht.

Gas en elektra lange termijn
"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op stabiel. Bij gas en elektriciteit blijven de verdere jaren vermoedelijk vooral gestuurd worden door de bewegingen op de korte termijn. Voor emissierechten blijft de prijs voorlopig waarschijnlijk in een bandbreedte tussen 35 en 40 €/ton hangen."

Enkele grote onderwerpen hangen nog boven de markt:
•    De oplevering van de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2 blijft onzeker. Het is onduidelijk welk effect de Amerikaanse sancties gaan hebben.
•    De ontwikkeling van de Britse emissierechtenmarkt. Het is mogelijk dat Britse handelaren hun Europese rechten 'dumpen' en daarmee de prijs omlaag duwen.
•    Het herstel van de economie de komende maanden en jaren.
 
Ontwikkelingen op deze punten gaan ongetwijfeld effect hebben op de diverse markten, maar het nog te vroeg om hier uitspraken over te doen.

Afwachtende houding oliemarkt
De oliemarkt nam een afwachtende houding aan deze week aangezien er een OPEC+-vergadering op gepland stond. Het resultaat van de onderhandelingen wordt waarschijnlijk bekend rond het verschijnen van deze marktvisie, maar het vermoeden is dat de olieproductie de komende maanden stapsgewijs weer opgevoerd wordt. De olieprijs staat sinds begin februari ruim boven 60 $/vat en dit is voor de meeste producenten ruim voldoende om uit de kosten te komen. Daarnaast willen landen als Saudi-Arabië en Rusland voorkomen dat de prijs al te ver oploopt, want dat speelt de Amerikaanse producenten, die hogere productiekosten hebben, in de kaart.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v