Marktverwachting stabiel

20-11-2020    10:23   |    Goedemorgen

AgroEnergy handhaaft de verwachting voor de korte termijn op stabiel. De temperatuurverwachting voor de komende weken is rondom seizoensgemiddeld. Het aanbod aan gas is voldoende, mede door de genoemde LNG leveringen aan de Gate terminal.

Vanaf april 2021 moet de aanleg van de EUGAL gaspijpleiding klaar zijn (3 maanden later dan gepland). Deze pijpleiding moet NordStream (1 en 2) over land ontsluiten in zuidelijke richting langs de Duits-Poolse grens naar Tsjechië toe. Als NordStream 2 ook gereed is, kan de extra 55 miljard m3 per jaar aan Russisch gas via deze route dieper Europa in getransporteerd worden. Daardoor zal Rusland haar huidige marktaandeel van circa 50% aan gasimport verder verstevigen. Zeer tegen de zin van de Verenigde Staten.
 
Elektriciteitsopwekking tot en met weekend gelijk
Het huidige niveau van elektriciteitsopwekking uit wind blijft in ieder geval tot en met het weekend van kracht. Begin volgende week kunnen APX spotprijzen wel hoger uitvallen, aangezien er dan iets kouder weer wordt verwacht (overdag maximaal 10 graden Celsius), en ook minder wind. De lage nachtelijke uurprijzen van de afgelopen dagen lijken daardoor niet waarschijnlijk. De markt verwacht voor het aanstaande weekend een gemiddelde spotprijs van 35 euro/MWh en voor volgende week van 40 euro/MWh.
 
Gas en elektra lange termijn
"Voor de verdere jaren wijzigen we onze verwachting van onzeker naar stabiel. Weliswaar blijft de onzekerheid in de markt en positieve berichten worden met prijsstijging ontvangen. Maar veelal heeft de euforie al snel weer plaats gemaakt voor de almaar prangende onzekerheid die boven de markten hangt. Dat leidt ertoe dat er soms binnen de handelsdagen prijsschommelingen tot 0,5 ect/m3 bij gas en 1 euro/MWh bij elektriciteit zijn. Per saldo lijkt er nog geen duidelijke prijsrichting (anders dan zijwaarts) gekozen te kunnen worden", aldus AgroEnergy.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws