Blog: De schaamlap van de sector?

08-05-2019    08:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Joost van Veen. Hij is food strategist bij Uitgekookt Food Strategie & partner in Vision Kitchen en monitort al vele jaren de mondiale ontwikkelingen op het gebied van food, socio-demografie en retail. Joost van Veen schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De komend tijd zal ik behoorlijk wat meer gaan reizen en omdat ik het erg belangrijk vind dat mijn kinderen en hun kinderen ook nog kunnen genieten van deze prachtige wereld, ben ik mezelf al een tijd aan het verdiepen in het compenseren van de CO2 uitstoot die ik met mijn vluchten veroorzaak. Nu forens ik tussen Delft en Rotterdam al zo veel mogelijk met de fiets (al dat geweldige eten van de mooiste gerechten van de wereld moeten ook gecompenseerd worden), pak ik, waar mogelijk, de trein en gebruik ik een ‘deelauto’ als ik echt niet anders kan, maar daar compenseer ik zeker nog niet genoeg mee.

Ik ben me ervan bewust dat de beste manier om geen CO2 uitstoot te hebben helemaal niet vliegen is, maar dat behoort dan net weer even niet tot de mogelijkheden. Ik vind oprecht dat ik de miles die ik maak zou moeten compenseren, alleen de publicaties die hierover te vinden zijn spreken elkaar vaak tegen en milieuorganisaties lijken er ook al niet echt een eenduidige oplossing voor te hebben.

Een tijdje geleden besloot ik op social media eens te vragen of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben, er wordt tenslotte in de sector behoorlijk gevlogen met mensen en vers product, maar tot mijn grote verbazing bleef het op de deze specifieke vraag, in tegenstelling tot andere ‘topics’, oorverdovend stil…

Het voordeel van stilte is dat je er beter bij na kan denken waar ik in dit geval ook goed gebruik van heb gemaakt. Wat boven kwam drijven is vooral de verbazing. In tijden waar de maatschappelijk druk rondom dit soort topics steeds meer toeneemt zou je als wereldspelers hier toch ook een antwoord op moeten kunnen hebben? Het lijkt af en toe alsof we naar een kapotte grammofoonplaat luisteren als het gaat over efficiëntie van WKK’s, aardwarmte doubletten en watergebruik per kilo tomaat of paprika, maar op bepaalde vragen hebben we overduidelijk nog geen antwoord.

Ik ben door deze situatie eens gaan zoeken bij ‘de toonaangevende partijen’ of er in hun ‘mvo strategie’ ergens iets over wordt vermeld. Tot mijn grote verbazing/verbijstering kon ik bij niet één van de door mij gecheckte partijen er iets over vinden. Toch fascinerend als je bedenkt dat we in tijden leven waar transparantie een toverwoord is en er steeds meer technologische middelen worden ontwikkeld die producenten er bijna toe dwingen iets met die transparantie te gaan doen.

Ik zou zeggen ‘address the elephant in the room’, maak gebruik van deze nieuwe technologieën, sorteer ermee voor op de toekomst en profiteer daarna van je ‘first mover advantage’. De wereld verbeteren houdt niet op bij het zo kostenefficiënt mogelijk maken van je eigen productie. Het gaat om veel meer dan dat, maar vooral over, zoals ik het Meiny Prins een tijdje geleden zo mooi hoorde zeggen, het rentmeesterschap van de wereld. Hij is het namelijk echt waard!

In de tussentijd heb ik zelf helaas het goede antwoord nog niet, dus ook ik sta open voor suggesties en tips.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws