Nieuw opslagsysteem energie Tennet

24-11-2017    09:28   |    Goedemorgen

Netbeheerder Tennet heeft een innovatief opslagsysteem in gebruik genomen. Dit systeem moet frequentieschommelingen in het hoogspanningsnet sneller dempen. De netbeheerder doet dit ter voorbereiding op de toename in zonne- en windenergie. Daarnaast maakt het opslagsysteem virtuele energiecentrales mogelijk.

Dit meldt DuurzaamBedrijfsleven in een bericht. Het opslagsysteem, geleverd door S4 Energy, is in staat om op hoge snelheid energie op te slaan en weer terug te leveren aan het net. Daarmee worden frequentieschommelingen op het hoogspanningsnet gedempt.

Danny Klaar, manager system operations international development bij Tennet, stelt in het persbericht dat het steeds belangrijker wordt om frequentieschommelingen de kop in te drukken. Dat komt met name door de opkomst van zonne-  en windenergie. Klaar: “Wind- en zonne-energie zijn afhankelijk van het weer. Ook hebben we te maken met veel wisselingen in elektriciteitshandel over de landsgrenzen heen. Daardoor ontstaan vaker kortdurende frequentievariaties. Een belangrijk voordeel van deze installatie is de snelheid waarmee in zulke situaties energie opgeslagen en weer op het net gezet kan worden.”

Volgens Klaar biedt het opslagsysteem ook mogelijkheden tot virtuele energiecentrales: “Op termijn gaan de klassieke energiecentrales verdwijnen. Daar komen meerdere, kleinere energieproducenten voor terug, met name zonne- en windparken. Door die met dit type opslag te combineren en optimaal in te regelen, kun je als het ware ‘virtuele centrales’ creëren.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Aanmelden Spring Fair

Voor je het weet is het weer lente! Een periode waarin consumenten hun tuin weer zomerklaar willen maken. De...