Nieuwe kas voor Ko Kolk naast bestaand bedrijf

Nieuwe kas voor Ko Kolk naast bestaand bedrijf

THEMA KASSENBOUW & CONSTRUCTIE - In 1995 zegde Ko Kolk de rozenteelt vaarwel. De teler uit Amstelveen stortte zich op de Hydrangea, oftewel de hortensia. Een kwart eeuw later behoren vader en zoon Bartjan tot de voorhoede van de hortensiateelt. De eigen snijrassen vinden hun weg vooral in arrangementen, tot aan het Midden-Oosten toe. Als de gemeente de grond nodig heeft voor woningbouw, krijgt Ko Kolk Hortensia's de gelegenheid nieuw te bouwen: een kas van KUBO van bijna drie hectare.

Aan de Legmeerdijk in Amstelveen hebben vader en zoon een perceel van 7,5 hectare gekocht. Het is maar 400 meter verwijderd van het huidige bedrijf dat moet wijken voor woningbouw. Daarvan wordt in eerste instantie 2,9 hectare ontwikkeld. In de opzet is al rekening gehouden met een verdubbeling van die oppervlakte. Niet verwonderlijk, want Ko Kolk Hortensia's maakt een gezonde groei door. Onder meer door het succes van de eigen snijrassen. Bartjan Kolk: "We zijn begonnen met potplantenrassen, maar die bleken niet geschikt om te snijden. Dan zit je vast aan de potplantencyclus, wij willen van april tot november bloemen op verse takken kunnen snijden."

Kwekervriendelijke soorten
Inmiddels is de veredeling zo succesvol dat andere kwekers de cultivars in licentie telen. "We onderscheiden ons door kwekervriendelijke soorten die niet afhankelijk zijn van het klimaat. Bij een heel warme zomer valt de omzet dan niet heel erg tegen. De bloemen doen het ook erg goed op transport. Hortensia's voor bestemmingen ver weg worden droog in dozen getransporteerd. Dan moet je hufterproof soorten hebben die niet heel schadegevoelig zijn."

Coronacrisis
Veel van de omzet gaat naar het Midden-Oosten, waar de hortensia een dankbaar ingrediënt is voor arrangementen. Ook bruiloften en feesten worden veel gedecoreerd met de Hydrangea. Bartjan: "Dat is de reden dat we de coronacrisis flink voelen. Als veel bruiloften worden gecancelled moeten we ineens een weg in de markt vinden voor al die bloemen. Maar het leven gaat door, dus volgend jaar verwachten we dat er weer volop getrouwd wordt."

Gelijkmatiger klimaat
De keus voor de nieuwbouw viel op een conventionele kas, maar wel zes meter hoog. "Omdat we weinig stoken moeten we door de hoogte van de kas toch goed kunnen ontvochtigen. Dat is de reden dat we voor de volle zes meter zijn gegaan. Bij collega's hebben we gezien dat je dan een gelijkmatiger klimaat krijgt en in het najaar wat drogere omstandigheden hebt."

En waarom KUBO? "Om het Excellent deksysteem dat KUBO gebruikt, een systeem dat het hemelwater goed afvoert. Je hebt ook deksystemen die hemelwater mengen met condenswater. Bij het Excellent systeem blijft het gescheiden. En KUBO heeft een goede naam. Een collega heeft ook met KUBO gebouwd en die kon het bedrijf aanbevelen." De bouw is bijna rond. "Begin maart was het land nog erg nat, maar toen de fundering eenmaal stond is het droog gebleven. De bouw is prima verlopen, ik heb niets dan lof voor KUBO."

(Dit bericht werd eerder gepubliceerd in juli en wordt nogmaals onder de aandacht gebracht in het kader van het actuele horti thema Kassenbouw & Kasconstructies)

Bron: Kubo

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v