'Aandacht voor relatie mest, smaak en sierwaarde'

02-10-2019    10:45   |    Glastuinbouw Waterproof

Leo Oprel, sr. beleidsmedewerker van het ministerie van LNV, houdt zich bezig met de aandachtsgebieden energie, water en bemesting. Voor Glastuinbouw Waterproof laat hij zijn licht schijnen op diverse ontwikkelingen. Deze keer aandacht voor bemesting. “Relatie tussen bemesting en smaak of sierwaarde wordt meer en meer een item.”

Bemesten dient altijd een doel, zo opent Oprel. “Het optimaal voeden van de plant om goede producten te verkrijgen. Maar als het om de goede producten gaat, is het de vraag hoe het zit met de inhoudsstoffen, de voedingsstoffen en smaak zit bij groenten en fruit. Voor bloemen ligt het net iets anders, want daar gaat het om sierwaarde en vaasleven. Maar of inhoudsstoffen daar van belang zijn, is nog een blinde vlek. Hoewel er bij Wageningen University & Research in Bleiswijk inmiddels wel onderzoek naar wordt gedaan.”

Ander perspectief
Bij de WUR wordt tevens gewerkt aan smaakmodellen. Er zijn er inmiddels vier: tomaat, aardbei, blokpaprika en galia meloen. “Maar ik heb nooit begrepen of de relatie tussen bemesting en smaak en voeding in de glastuinbouw goed is gelegd. Het wordt wel meer en meer een item”, constateert Oprel. Interessant noemt hij met name ook het onderzoek van Plant Research International naar stoffen in planten waarvan bekend is dat ze de gezondheid bevorderen.

Lees hier verder


Reacties (1)

Richard Groenewegen at 13.08.2019

Zonder meer terecht om deze subsidie in ere te herstellen. Het kan niet zo zijn dat dergelijke mooie innovatie, die de tuinbouw in Nederland gemaakt heeft, een stille dood krijgt. Met dit eerherstel kan, in mijn ogen, de verdere ontwikkeling van energiezuinige kassen weer een boost krijgen. Met name ook voor niet-energiezuinige teelten.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Pluukz helpt tulpenkwekers

Normaliter is het tulpenseizoen nu op zijn hoogtepunt. Maar door de impact van de Corona crisis is deze...