Blog: Loslaten…

01-10-2018    07:28   |    Goedemorgen

Een blog van Doriene Knuiman. Zij is Office Assistent bij het team van TuinbouwCommunicatie. Doriene schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

De Dikke Van Dale heeft wel vijf definities voor dit woord:

Los-la-ten (liet los, heeft losgelaten)

1. in vrijheid stellen
2. met rust laten; laten rusten: een probleem loslaten zich er niet langer druk over maken
3. verklappen: de verdachte liet niets los
4. niet meer houden; los worden: die lijm laat los
5. een formule loslaten op de gegevens toepassen op, zijn werk laten doen met betrekking tot

Vaak wordt dit woord gebruikt tijdens het opgroeien van je kind: “je moet ze loslaten”. Dus laten we even wat dieper op de definities in gaan met betrekking tot dit specifieke onderwerp.

Als iemand tegen mij zegt dat ik mijn dochter moet gaan loslaten, moet ik haar dan in vrijheid stellen? Maar dat zou dan weer impliceren dat ik haar nu gevangen houd. Ze gaat naar school, ze speelt met
vriendinnen, sport en we gaan regelmatig op pad om leuke dingen toen doen. Is dat gevangenschap?

Dan nummer 2, met rust laten. Dus wordt mijn dochter dan gezien als een probleem waar ik me niet langer druk over moet maken? Ik heb haar nog nooit als een probleem gezien. Tuurlijk, het leven van een 9 jarige en haar moeders gaan niet altijd over rozen, maar om er nu gelijk een probleem van te maken vind ik toch wel wat ver gaan.

Nummer 3 is wel een mooie. Zo nu en dan is mijn dochter inderdaad een verdachte. Als de fles doucheschuim leeg is, maar niet is weggegooid. Of als de lege toiletrol niet is vervangen. Zij laat dan inderdaad negen van de tien keer niets los. Maar dit gaat over dat ik moet loslaten, dus tja….

De uitleg van nummer 4 is wat lastiger. Ik ben losser geworden sinds mijn nieuwe werk. Maar dit heeft dan niets met opvoeden te maken.

Nummer 5 komt in de buurt. Ik probeer regelmatig formules op mijn dochter los te laten, om te begrijpen waarom ze de dingen doet die ze doet. Maar ik denk toch niet dat dit de juiste definitie van het loslaten van je kind is.

Ik denk toch dat nummer 1 het dichtstbij komt. Al moet het wellicht niet zo exact opgevat worden. Mijn dochter is heel goed in het aangeven wanneer ik moet gaan loslaten. Zo gaf ze een paar weken geleden aan dat ze alleen met de fiets naar school zou willen gaan. (De school ligt in een andere wijk, is een dikke 10 minuten fietsen.) Ondanks dat ik het best een grote stap vond, voelde ik ook instinctief dat ze er klaar voor was. Bij het alleen fietsen hoort dan ook een telefoon, zodat ze kan appen dat ze veilig op school is aangekomen. Een paar traantjes kwamen er toen wel. Niet van verdriet, maar van trots. Was ik een jaargeleden nog helemaal niet klaar om los te laten, gedurende het afgelopen jaar heeft mijn dochter me laten zien en geleerd hoe dat eigenlijk werkt, loslaten.

Vanmiddag fietst ze voor het eerst ook alleen weer naar huis. Een nieuwe stap van het loslaten oftewel (volgens de Dikke Van Dale) het in vrijheid stellen van mijn dochter. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kwaliteit als uitgangspunt

ACTUEEL HORTI THEMA - Koppert Nederland blijft zoeken naar nieuwe oplossingen of het verbeteren van huidige...

Morgen: Royal Brinkman

ACTUEEL HORTI THEMA - Thomas Kern, Senior Productmanager gewasbescherming & desinfectie bij Royal Brinkman, is...

Blog: A Perfect Storm 23-09-2021    10:24
Duurzame verpakking houdt bloemen vers 23-09-2021    10:19
Aftrap tulpenseizoen weer op de Dam 23-09-2021    10:16
Hortensia in fotoshoot VROUW 23-09-2021    10:10
Vervolg Cymbidium-campagne 23-09-2021    10:07
Nieuwe directeur voor Gebroeders Alkemade 23-09-2021    10:03
Elektrisch rijden in stroomversnelling 23-09-2021    10:00
Chrysanthemum Valley 23-09-2021    09:55
Vier KVBC awards voor Living Creations 23-09-2021    09:48
Goedemorgen Tech: iPhone 13 23-09-2021    09:43
  Ga naar het nieuwsarchief