Preventieve bescherming tegen Pythium

Preventieve bescherming tegen Pythium

Een wegkwijnende (jonge) plant? Kijk dan eens goed naar de wortels, adviseert Koen Merkus van Biobest. Want op die plek openbaart Pythium zich als eerste. Bekende symptomen zijn onder andere een bruinzwarte verkleuring, een beperkt aantal zijwortels en slijmerige, afgestorven wortelpuntjes. Het tijdig inzetten van ASPERELLO T34 Biocontrol kan een goede preventieve bescherming tegen Pythium bieden.

ASPERELLO is een biologisch fungicide op basis van de antagonistische schimmel Trichoderma asperellum T34 en beschermt planten tegen bodemgebonden schimmelziekten. Het middel dat nu ongeveer twee jaar grootschalig door Nederlandse glastuinders wordt ingezet, doet wat het belooft: het wortelmilieu versterken.

Twee mechanismen
Merkus legt uit dat de werking gebaseerd is op twee verschillende mechanismen. "Ten eerste vormt ASPERELLO een soort netje van schimmeldraden rond de plantwortels. Zo concurreert het met Pythium om groeiruimte en beschikbare nutriënten. Hierdoor heeft Pythium minder kans zich bij de wortels te vestigen en deze te infecteren. Daarnaast heeft ASPERELLO een parasiterende werking op Pythium. De taaie overlevingsstructuren die soms wel jaren in de bodem aanwezig kunnen blijven, worden door ASPERELLO geďnfecteerd en afgebroken."

Eerste toepassing is belangrijkste
Het is van groot belang om met de toediening van ASPERELLO zo vroeg mogelijk in de teelt te starten. Telers van tomaten, komkommers en paprika's geven daartoe vaak al opdracht aan hun plantenkweker. Potplantentelers kiezen meestal voor het moment van oppotten/transplanten. ASPERELLO kan dan worden gemixt met het substraat. De eerste toepassing is de belangrijkste, omdat de schimmelsporen van ASPERELLO dan tijd hebben de wortels te koloniseren en mee te groeien.

Elke 12 weken
Door na het planten elke 12 weken opnieuw ASPERELLO toe te dienen, wordt het positieve effect op de wortel- en plantengroei de hele teeltduur behouden. Toediening geschiedt gemakkelijk via het irrigatiesysteem, omdat het middel goed in suspensie blijft. Ook meldt Merkus dat ASPERELLO gecombineerd kan worden met andere chemische middelen tegen Pythium. "Maar neem vooraf wel altijd even contact op met jouw Biobest-adviseur."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v