Project Horti XS in beeld: zeewaterzuivering Agadir

16-08-2022    09:57   |    Goedemorgen

Horti XS is betrokken bij tal van internationale tuinbouwprojecten. Op Goedemorgen brengen we met regelmaat zo'n project onder de aandacht. Dit keer de grootste zuiveringsinstallatie voor zeewater in Afrika.

Het project vindt plaats in Agadir in Marokko, waar de waterschaarste groot is. De zuiveringsinstallatie pompt maar liefst 1.000.000 kuub zeewater per dag en produceert dagelijks 400.000 kuub zuiver drinkwater. Het water is bestemd voor de tuinbouw in de omgeving van Agadir, maar gaat ook naar 1.600.000 huishoudens.

De zuiveringsinstallatie werd in 2018 gebouwd door de Spaanse firma Obenga en was in 2020 gereed. Na twee jaar uitgebreid testen is de installatie nu operationeel. Het zeewater wordt via een pijp van 2400 diameter aangezogen, 1100 km de zee in op de bodem om zo de meest constante solution aan te zuigen. De kosten voor het produceren van het water is 0,9 eurocent per liter, maar het water wordt verkocht aan lokale telers voor 0,5 eurocent per liter.

Blader door de foto's boven dit bericht om een beeld van de zuiveringsinstallatie te krijgen.


Reacties (1)

L de Moor at 16.08.2022

Dit Marokkaanse zeewater project komt bij mijn zeer vreemd over, want hier in Nederland schermt men met een kostprijs van 20 euro per KUUB om drinkwater te maken van zeewater.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Marktpositie WKK sterk

De energieprijzen lopen nog steeds verder op. Waar voorheen de prijzen voornamelijk stegen voor de korte...

Luister terug: Dynaplant

Dit jaar bestaat kwekerij Dynaplant 20 jaar, een mooi moment voor een directiewisseling dachten ze daar. En...