Schoonmaken met kleurcodering

14-06-2021    10:57   |    Royal Brinkman

ACTUEEL HORTI THEMA - In de kantine of keuken een bezem gebruiken die je net nog in het toilet gebruikt hebt? Niet echt hygiënisch, dit vergroot de kans op verspreiding van virussen en ziektes. Kies daarom voor schoonmaken met kleurcodering, adviseert Royal Brinkman. Een handig systeem dat zorgt voor echt schone ruimtes. Bovendien is het voor en door iedereen bruikbaar.

Wanneer je gebruikmaakt van een kleurcoderingssysteem deel je de werkomgeving op in verschillende kleurzones. Belangrijk hierbij is dat medewerkers hierdoor weten dat er bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de toiletten een gele schrobber wordt gebruikt en bij de keuken reinigen een groene. Op deze manier neem je de bacteriën uit de toiletruimte niet mee naar de keuken.

Toepassing kleurcodes in de schoonmaak
Welke kleurcode je aan de schoonmaakartikelen geeft verschilt per bedrijf. De kleurcodes hieronder worden het meest toegepast door bedrijven:

•    Code groen: publieke ruimtes. Bijvoorbeeld lobby’s, recepties en gangen.
•    Code rood: wasruimtes en toiletten. Hieronder worden ook doucheruimtes en badkamers gerekend
•    Code blauw: restaurant en bar. Kantines, eetruimtes en lounges vallen hier ook onder.
•    Code geel: keukens, buffetten en andere voedselbereidingsruimtes.

Je bent echter vrij om de kleuren aan de ruimtes binnen jouw teeltbedrijf toe te wijzen, zolang je personeel hier ook van op de hoogte is.

Kleurcodering is HACCP-conform
Wanneer een bedrijf gebruikmaakt van kleurgecodeerde schoonmaakmaterialen, maken ze hun werkomgeving ook gelijk HACCP-conform. HACCP staat voor 'Hazard Analysis and Critical Control Points'. De HACCP-richtlijn is een wettelijk voorgeschreven regelgeving die moet worden nageleefd door bedrijven die te maken hebben met de productie, opslag of vervoer van voedsel. Het doel hiervan is dat het risico van besmetting zoveel mogelijk verkleind wordt. Het grootste risico bij bedrijven werkzaam in de groenteteelt is kruisbesmetting en door een kleurcoderingssysteem toe te passen verklein je de kans hierop.

Lees hier meer informatie


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws