Sygenta positief over nieuwe gele paprika

Sygenta positief over nieuwe gele paprika

Vorig jaar introduceerde Syngenta het gele paprikaras Y08385. Door de goede resultaten staat er ondertussen ongeveer 20 ha van dit ras en zijn er meerdere locaties waar een grote proef staat, zo laat de veredelaar weten.

Syngenta laat weten dat de opkweek van Y08385 zonder problemen is verlopen. "Het ras vertoont nauwelijks afwijkende planten, wat resulteert in een zeer uniforme partij planten met gelijke koppen. Verder heeft Y08385 een horizontale bladstand. Om uniformiteit te garanderen adviseren we om tijdig ruimer uit te zetten. Houd voldoende snelheid in de etmalen, dit resulteert in uniforme planten met gezonde wortel."

Het ras ontwikkelt zich volgens Syngenta goed door na het planten. "We zien dat de inworteling in de mat vlot verloopt. Onder meer de sterke wortels zorgen voor de vruchtkwaliteit en de uniforme grofheid in de zomer. In de laatste weken van 2019 hebben we minder licht gehad in vergelijking met de afgelopen jaren. Vanaf januari zitten we wel weer op een beter niveau. Op dit moment zijn de meeste gewassen met vruchtzetting bezig. We zien dat Y08385 sterke knoppen geeft, zeker in vergelijking met de standaard rassen, waardoor de zetting iets gemakkelijker verloopt. Om de knopstand van Y08385 te bevorderen, wordt de etmaaltemperatuur langzaam afgebouwd door een groter D/N verschil aan te houden."

Te lage etmaal-/nachttemperaturen werken grove bloemen in de hand, laat Syngenta aanvullend weten. "Dit wordt nog versterkt bij teelt op goten omdat hierbij de mattemperatuur dieper afkoelt in de nacht. Blijf kijken naar de knopstand en zak niet verder in temperatuur waar dat niet nodig is. Wanneer de vruchten goed gezet zijn, kan de temperatuur weer iets omhoog."

Hier ligt meteen een aandachtspunt: veel bedrijven hebben dit ras in proef staan en kunnen er niet specifiek op sturen. "Wanneer de temperatuur laag blijft in verband met de zetting van het standaardras, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de vruchten van Y08385. De vruchten kunnen traag en zwaar worden en ook de bloemaanleg van zetsel twee kan te sterk worden. Hierdoor kan het ras als traag worden beschouwd, terwijl dit bij een specifieke sturing perfect kan opgevangen worden."

Syngenta adviseert telers tot slot om bij het eerste zetsel één vrucht/stengel aan te houden. Daarboven worden best 2 oksels leeggemaakt, daarna kan de plant zichzelf reguleren. "Voorkom dat de vruchten van de 1e zetting te zwaar worden door voldoende snelheid te maken. Dit heeft ook een positief effect op de uitgroeisnelheid. Om gelijke koppen te behouden worden vruchten van achterblijvende stengels best verwijderd. Stuur generatief richting tweede zetsel maar voorkom dat de knoppen te grof worden. De eerste en tweede zetting bij elkaar mogen niet meer dan 20 stuks/m˛ zijn. Top op één oksel, voorkom vruchten op zijscheuten."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v