Telers helpen Nederland aan water

25-05-2020    10:46   |    AD

Westlandse telers zijn hard nodig om de waterschaarste in de voedingstuinbouw in Nederland op te lossen. Door het warme weer van de laatste weken is het neerslagtekort toegenomen, schrijft het AD.

Glastuinbouwbedrijven in Westland verzamelen bij wijze van proef regenwater in een ondergrondse opslag. Met deze ‘Waterbank Westland’ wordt overtollig regenwater verzameld, wordt wateroverlast dus verminderd en wordt de verzilting van grond- en oppervlaktewater afgeremd. Landelijk doen zo’n 15.000 boeren en telers mee aan soortelijke initiatieven.

De Westlandse inzet is hard nodig, nu er door het warme weer watertekorten zijn. Telers, die door de coronacrisis en de Brexit al zwaar zijn getroffen, vrezen daardoor schade aan de oogsten. Bovendien merken winkeliers daarvan ook de effecten, omdat de prijzen van groente en fruit in de winkel kunnen toenemen.

LTO, vertegenwoordiger van boeren en telers, vreest een financiële strop, net als in de droge zomer van 2018. Toen werd er ‘naar schatting tussen de 820 miljoen en 1,4 miljard euro’ verlies geleden. Hoewel er veel regen in de winter en in februari is gevallen, is het huidige warme weer opnieuw een bedreiging.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Zelf veilen?

FloriWorld, de nieuwste attractie van Nederland, is inmiddels geopend. En je kunt in de speciale veilingzaal...