Verwachting energiemarkt naar licht dalend

08-01-2021    09:54   |    Goedemorgen

Voor de korte termijn zet AgroEnergy de verwachting voor de energiemarkt op stabiel tot licht dalend. De weersomstandigheden veranderen nauwelijks de komende week, maar richting het einde van week 2 lopen de temperaturen wel weer op tot boven het seizoensgemiddelde. Dan trekt ook de wind weer enigszins aan.

"Voor daggas verwachten we een prijs tussen 16 en 18 €ct/m3. Er staat geen LNG-aanlanding gepland bij de Gate-terminal, dus de afhankelijkheid van gasvoorraden en pijpleidinggas blijft. De APX-prijzen blijven vermoedelijk op een prijsniveau tussen 45 en 55 €/MWh hangen, met enkele prijspieken richting 70 €/MWh op windstille, vroege avonduren. Tot 15 januari is de NorNed-kabel beperkt beschikbaar, waardoor er minder goedkope Noorse waterkrachtstroom onze kant op komt."
 
Gas en elektra lange termijn
"Voor de lange termijn zetten we onze verwachting ook op stabiel tot licht dalend. Op het moment dat de korte termijnprijzen dalen straalt dit ook af op de langere termijn. We zien twee tegengestelde invloeden die de komende maanden invloed uitoefenen op de gasprijs. Aan de ene kant worden zowel de EUGAL- als de Nord Stream 2-pijpleiding in de komende maanden afgerond, waarmee het aanbod richting de volgende winter in ieder geval goed op orde is. Aan de andere kant lopen de gasvoorraden verder leeg de komende weken, waarmee de behoefte om de voorraden in de zomer weer te vullen alleen maar groter wordt. We zien daardoor ook dat het verschil tussen het zomercontract (apr’21 – sep’21) en het wintercontract (okt’21 – mrt’22) minder groot is dan vorig jaar. Veel hangt in de komende maanden ook af van de prijsvorming in Azië. Als de kou wegebt dan wordt het voor LNG-tankers ook weer aantrekkelijker om het gas naar Europa te brengen."

Voor emissierechten verwacht AgroEnergy een stabiel prijsniveau tot de eerste veilingen zich eind januari weer aandienen. Wellicht dat er dan ook al enig zicht is op de manier waarop de Britse emissierechtenmarkt ingepast gaat worden in de Europese emissierechtenmarkt. De elektraprijzen komen daarmee waarschijnlijk ook in rustiger vaarwater terecht, met eventueel wat ruimte naar beneden op het moment dat de gasprijzen dalen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...