Video: Zweedse kijk op hogedraadkomkommer

15-07-2020    10:08   |    Goedemorgen

Roy Rosendahl van Klagstorps Grukodling AB is een van de weinige Zweedse komkommertelers die winterproductie onder belichting draait. 9 jaar geleden is Rosendahl overgestapt van tomaten naar komkommers.

Het was voor hem geen hele grote stap, maar komkommers telen is zeker moeilijker dan tomaten telen. “Komkommerplanten groeien in de zomer 65 tot 75 centimeter per week. En de tomaten deden misschien 25 centimeter, dus het is een veel grotere uitdaging ”, zegt Roy.

Mede daardoor heeft hij zijn kas voorzien van een automatisch plantenzaksyteem. “Het betekent dat je ongeveer 60 meter op de rol hebt. En je kunt de hele lijn in één keer verlagen”, legt hij uit. “Dit betekent ook dat er een zeer gelijkmatige temperatuur in de kas moet zijn, omdat de planten anders aan de ene kant veel meer groeien dan aan de andere kant.”

Rosendahl legt de voordelen uit van belichte komkommer hogedraadteelt: "Het is de perfecte combinatie voor een betere vruchtkwaliteit en het voorkomen van problemen met mycosphaerella". Hij gelooft dat de Zweedse markt voor winterproductie voldoende kansen biedt om zich verder te ontwikkelen, "maar de investering in lampen is erg hoog, dus je moet zeker zijn van een vaste prijs voor de komkommers", voegt hij eraan toe.”

In het kader van 20 jaar hogedraad komkommer nam Nunhems een video met Roy Rosendahl op. Bekijk de video hier.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws