Zeewierproductent wil uitbreiden in Noordzee

08-08-2019    08:30   |    PZC

Het bedrijf Seeweed Harvest Holland uit het Zeeuwse Kerkwerve ziet veel perspectief voor de kweek van zeewier. Het bedrijf nam 2 jaar geleden de proef op de som met een wierderij in de Schelphoek bij het Schouwse Serooskerke. Het bedrijf wil vanaf dit najaar ook wier gaan kweken in percelen in de Noordzee bij de Maasvlakte en een windmolenpark voor de Belgische kust, aldus de Provinciale Zeeuwse Courant.

Voor volgend jaar is de onderneming bezig met nieuwe projecten in Egypte, Saudi-Arabië en Schotland. Verder ziet directeur John van Leeuwen mogelijkheden voor uitbreiding van de huidige 1,5 hectare aquacultuur in de Schelphoek tot 6 hectare of mogelijk zelfs 16 hectare.

Seeweed Harvest Holland heeft een laboratorium in Kamperland en is in gesprek met de gemeenten rondom de Oosterschelde voor een andere locatie waar diverse activiteiten kunnen worden gebundeld. De Zeeuwse onderneming is het eerste bedrijf in Europa dat de kweek van zeesla van begin tot eind met succes heeft uitgevoerd. Wereldwijd zijn er ongeveer 15.000 verschillende soorten zeewier. Seeweed Harvest Holland heeft zich nu toegelegd op de kweek van de 5 meest gebruikelijke soorten. Dat worden er straks 8 tot 10.

Wetenschappers van onder meer de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Universiteit Hasselt onderzoeken het effect van het zeewier Sargassum op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ook de toepassingen van zeewier in de industrie zijn legio, waar het wordt gebruikt als bindmiddel, voor diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar. Wieren zijn ook een prima alternatief voor zout en zijn daarnaast als smaakversterker toe te voegen aan allerlei gerechten.

Bekijk hier een video


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws