Hoe bescherm je een nieuw, innovatief voedingsmiddel?

Hoe bescherm je een nieuw, innovatief voedingsmiddel?

Stel je hebt een nieuw, innovatief voedingsmiddel bedacht. Hoe voorkom je dat de concurrent jouw voedingsmiddel waar jij veel tijd, moeite en veel geld in hebt gestoken zonder enig probleem 1-op-1 mag namaken?

Bij innovatie denk je al snel aan octrooien (oftewel patenten). Het beschermen van een voedingsmiddel via octrooirecht kan van groot belang zijn voor producenten die innovatieve producten op de markt willen brengen. Een nieuw product kan je beschermen via een octrooi als het aan de vereisten voor octrooieerbaarheid voldoet: het moet nieuw en inventief zijn. Daarnaast moet het product industrieel toepasbaar zijn. Voor voedingsproducten is dit een flinke uitdaging omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van bestaande ingrediënten en technologieën. Het is daarom belangrijk dat de uitvinding voldoende vernieuwend is en een technisch probleem oplost. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is niet voor niets dat de meest succesvolle voedingsmiddelen niet door octrooirecht beschermd zijn, maar juist door geheimhouding. Denk hierbij aan Coca-Cola en Red Bull. Hier wordt de receptuur, de unieke combinatie van ingrediënten en het bereidingsproces, zorgvuldig geheim gehouden. Bovendien kan deze geheimhouding tot in lengte van jaren doorgaan terwijl een octrooi na maximaal 20 jaar komt te vervallen en de innovatie dan vrij toepasbaar is door concurrenten. Het aanvragen van een octrooi is ook een langdurig en kostbaar proces en daarom is het slim om vooraf goed te onderzoeken of het de investering waard is.

Wat zijn voor jou de beschikbare opties? Hoe kun jij jouw voedingsmiddel (lees: investeringen en marktaandeel) beschermen tegen namaak? En hoe zorg je ervoor om een receptuur zorgvuldig geheim te houden of juist op een andere manier te beschermen middels één of meerdere octrooirechten? Een octrooigemachtigde kan je hierbij helpen, zo laat Brightlands Campus Greenport Venlo weten. Luc Smeets is Senior European Patent Attorney bij AOMB Intellectual property en als expert betrokken bij startup accelerator BL.INC op Brightlands Campus Greenport Venlo. Hij is te vinden in de Flexspace van Villa Flora (boxnummer 69) en bereikbaar via 040-2199094 en L.Smeets@aomb.nl.

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v