'Verpakkingswet heeft grote impact op agf-sector'

'Verpakkingswet heeft grote impact op agf-sector'

De Europese Commissie publiceerde op 30 november 2022 een nieuw voorstel m.b.t. het gebruik van verpakkingen genaamd de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Het doel van deze wetgeving is om het verpakkingsafval terug te dringen en hergebruik en recycling van verpakkingen te stimuleren. Het voorstel zoals het er nu ligt, heeft grote gevolgen voor de groente- en fruitsector. Met name het voorstel om het verpakken van groenten en fruit onder de 1,5 kg te verbieden zal veel impact hebben.

De sector werkt aan manieren om producten op een zo duurzaam mogelijke manier vervoerd en aangeboden te krijgen. Zo wordt er al volop geïnvesteerd in duurzame verpakkingsvormen zoals papier/karton en bioplastics waarbij gekeken wordt wat de meest duurzame oplossing is. Verpakking speelt hier een belangrijke rol in en heeft ook een belangrijke functie. De sector is groot voorstander van het verder verduurzamen van verpakkingen en éénduidige Europese wetgeving op dit vlak om vrij handelsverkeer mogelijk te maken en te zorgen voor een level playing field.

Groenten en fruit leven door na de oogst
Het huidige wetsvoorstel is te kort door de bocht en heeft te weinig oog voor de milieu-impact in bredere zin, evenals de impact op voedselverspilling, kwaliteit, voedselveiligheid en traceerbaarheid.  Groenten en fruit zijn verse, levende, producten die nog volop een ontwikkeling doormaken van het moment van oogsten tot aan de consumptie. Verpakkingen hebben vaak een belangrijke functie als het gaat om behoud van kwaliteit, bescherming van het product, voedselveiligheid, traceerbaarheid en het tegengaan van voedselverspilling. Het niet verpakken van groenten en fruit zal leiden tot vochtverlies wat resulteert in lagere kwaliteit maar ook verlies van economische waarde en een toename van voedselverspilling. Hiermee komt ook de voedselzekerheid onder druk te staan. Daarom roepen wij als sector op om af te zien van het verbod op verpakkingen onder de 1,5 kg en om eerst nader onderzoek te doen naar de (milieu) impact hiervan. Dit moet leiden tot oplossingen die ook een positieve bijdrage leveren aan de milieu impact in bredere zin.

Aandacht van Europees Parlement
Naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie heeft GroentenFruit Huis op 28 maart jl. een brief gestuurd aan alle Nederlandse leden van het Europees Parlement om aandacht te vragen voor het standpunt van de sector en GroentenFruit Huis is hierover in gesprek met Nederlandse Europarlementariërs. Daarnaast werkt GroentenFruit Huis intensief samen met de koepelorganisaties COPA-COGECA, Freshfel Europe en AREFLH aan input voor de Europese consultaties.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v