Welke strategie kies je voor aanpak bacteriŽle ziektes?

Welke strategie kies je voor aanpak bacteriŽle ziektes?

BacteriŽle ziektes kunnen in sommige gewassen voor flinke schade en kwaliteitsverlies zorgen. Maar er zijn nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar om de bacteriŽn te bestrijden. Eigenlijk is het enige wat een teler kan doen uitgebreide hygiŽnemaatregelen toepassen, zoals goede schoonmaak tussen de teelten door en starten met schoon plantmateriaal. Mogelijkheden voor het ingrijpen tegen bacteriŽle ziekten tijdens de teelt zijn tot nu toe gelimiteerd.

Daarom onderzocht Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research hoe de bacteriële ziektes gedurende de teelt tóch beheerst kunnen worden met alternatieve maatregelen. Het onderzoek richtte zich op drie bacteriële ziektes in verschillende gewassen: overmatige wortelgroei in tomaat (Rhizobium rhizogenes), verwelkingsziekte in Pelargonium (Xanthomonas hortorumpvpelargonii)en bacterierot in Phalaenopsis (Acidovorax cattleyae). Binnen het project zijn verschillende maatregelen voor de beheersing van bacteriële ziekten onderzocht.

Voorkomen biofilm
De eerste mogelijke ingreep is het selectief voorkomen van de opbouw van biofilm van plantpathogene bacteriën op bijvoorbeeld het blad of de wortel van het gewas. Heel vaak beginnen de bacteriële infecties met het vormen van biofilm op het plantoppervlak. Aan de andere kant zijn er ook nuttige bacteriën die biofilm vormen op de plant en die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het gewas. Vandaar dat een selectieve aanpak zo belangrijk is.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v