Positieve ervaringen met teelt op duurzame kokos

Positieve ervaringen met teelt op duurzame kokos

In het High Tech Greenhouse, deel van het kascomplex The Green House bij Floriade, staat een demonstratie van duurzame teelt centraal. Daarbij is bij drie teelten gekozen voor kokos als duurzaam en circulair substraat. Je ziet hier hoe gerbera en aardbei worden geteeld in 100% kokos en hoe potanthurium wordt geteeld in 80% kokos. Deze kokos werd geleverd door Jiffy.

De ervaring van teeltmanagers Steef van Adrichem en Simon Zwarts met deze teelt is positief: "Juist in de warme zomer was de vochthuishouding voor de planten perfect gereguleerd. De planten hadden steeds voldoende vocht, zuurstof en voedingsstoffen voor een goede groei." De combinatie met organische meststoffen van Biota Nutri bleek succesvol, juist omdat het substraat ook wat voeding "op voorraad" leek te houden. Het voorkomen van verstoppingen bleek wel een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van die meststoffen. Ook neigde de pH steeds naar de hoge kant en moest dat worden bijgestuurd. Gebreksverschijnselen traden echter niet op in de gewassen.

Andere kijk op analysecijfers
"Werken met organische meststoffen vraagt wel een andere kijk op de EC en analysecijfers van het drainwater", aldus Steef van Adrichem. "De EC wordt lager ingesteld omdat de voedingselementen wat trager beschikbaar komen. De analysecijfers liggen met name voor de sporenelementen veel hoger dan bij gebruik van gangbare meststoffen terwijl de gewassen er prima bij staan." In de zeven rassen potanthurium van Anthura op 12 cm pot met het innovatieve Waterwick-systeem van Viscon was sprake van evenwichtige groei met een enorme wortelontwikkeling. Bij Gerbera zag Simon Zwarts na een rustige start een goede en gezonde gewasontwikkeling met prima productie in de tien verschillende rassen van Dümmen Orange. Bij Aardbei was er in de zomer sprake van bladschade door Borium-overmaat, maar na het verwijderen van slecht blad werd weer makkelijk nieuw blad en bloemtrossen gevormd in de doordragende rassen van Flevoplant.

Paprika's op steenwol
De paprika's, geleverd door Enza/Plantise en Femix staan op steenwol en hadden in maart/april moeite met doorwortelen omdat met vrij grote planten werd gestart. Na een herinplant van de snack-paprika's is de groei er goed ingekomen. Er wordt volop geoogst van zowel blok- als punt- en snack-paprika's om in de Growers Kitchen dagelijks te gebruiken en bezoekers te laten proeven.

Bron: Goedemorgen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v