Start pilot 'Keukenkanjers'

Start pilot 'Keukenkanjers'

Op 11 mei bezocht groep 7 van Kindcentrum Aventurijn uit Uden een aspergeteler en daarna bereidden ze zelf een lekkere aspergegerecht. Allemaal binnen de kaders van Keukenkanjers, een voedingseducatie programma, onder andere mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. Doelstelling: Nederlandse kinderen voedselvaardig maken.

Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding. Vanuit die gedachte slaan verschillende partijen de handen ineen en worden krachten gebundeld. Resultaat: een programma voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 onder de naam Keukenkanjers. Tijdens het Keukenkanjers-programma bezoeken de leerlingen een teler, nemen ze deel aan kookworkshops en volgen ze theorielessen over voeding. Onder reguliere schooltijd, om zo een brede groep kinderen te bereiken en kinderen vanaf 5 groep vertrouwd te maken met de bereiding van voedsel uit je eigen omgeving. Compleet nieuw is het programma niet, want het komt uit de koker van verschillende partijen die al langer actief zijn op het gebied van voedingseducatie, namelijk Stichting Kids University for Cooking (Venlo), Stichting Smaakcentrum (Cuijk) en Smaaklessen van de Wageningen University & Research (WUR). Deze contentpartners brengen hun programma's en expertise samen en ontwikkelen een format dat niet alleen voorziet in een inhoudelijk lesprogramma, maar ook gericht is op organisatie en praktische uitvoering. Een uitgebreid handboek en toolkit maken het mogelijk om straks in iedere willekeurige Nederlandse gemeente op een wetenschappelijk onderbouwde manier les te geven over gezonde voeding. Naast deze uitvoerende partijen is er een grote groep van organisaties op het gebied van voeding en gezondheid die meedenken en mee ontwikkelen. Keukenkanjers heeft als ambitie om de gevalideerde lesmethode uiteindelijk opgenomen te krijgen in het curriculum van het basisonderwijs.

Samenwerken aan gezondheid en sociale cohesie
Om te komen tot een goed uitvoerbaar programma loopt er momenteel een pilot in vijf gemeenten. Ook Meierijstad, Cuijk, Venlo en Scherpenzeel doen mee. De lessen en organisatie worden geëvalueerd door Universiteit Maastricht. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek wordt het programma verder geoptimaliseerd én wordt in kaart gebracht welke landelijke partijen organisatorisch bij kunnen dragen. Onder het motto 'samen kom je verder' en omdat voedingseducatie meerdere maatschappelijke belangen dient en beleidsterreinen raakt. Naast gezondheid spelen ook leefbaarheid en sociale cohesie een rol, omdat het programma voorziet in een grote rol voor de lokale gemeenschap. Zo wordt er gewerkt aan een volgende generatie die zelf leert koken met gezonde en lokale producten.

Gezonde generatie
Kees van Rooij, voorzitter van Stichting Keukenkanjers en voorzitter van FoodNL, is blij met de gezette stappen. "Het belang van voedingseducatie lijkt me overduidelijk. Samen voor een gezonde generatie. Ik ben er trots op dat we elkaar in onze regio hebben gevonden en hoop dat dit de opmaat is voor verdere samenwerking." Het bestuur van Stichting Keukenkanjers bestaat verder uit Jan Klerken (Ambassador Scelta Mushrooms en founding father van Stichting Kids University for Cooking), Corné van Asten (directeur zorggroep Syntein en voorzitter Stichting Smaakcentrum) en Aernout van der Does (Directeur Banking for Food, Rabobank).

En de kinderen? Die waren razend enthousiast. Ze stapten vol trots met hun zelf geoogste asperges de keuken binnen en hadden hier al snel hun draai gevonden. Een goed voorbeeld van ervaringsgericht leren. Volgens de kinderen vooral 'leuk, lekker en leerzaam'. En dat smaakt naar meer!

Bron: Goedemorgen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v